Naar inhoud springen

Groot Vijversburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vijversburg)
Groot Vijversburg
Villa Vijversburg
Villa Vijversburg
Type Historisch cultuur- en natuurpark
Locatie Zwartewegsend, Nederland
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 54′ OL
Oppervlakte 15 ha.
Opening 18e eeuw
Beheerder Stichting Op Toutenburg
Bezoekers 100.000 per jaar
Status rijksmonument

Vijversburg is een historisch landgoed in de Nederlandse gemeente Tietjerksteradeel, gelegen ten zuiden van de rijksweg N355 ter hoogte van Zwartewegsend (nabij het dorp Tietjerk). Het bestaat uit een publiek toegankelijk park (ook bekend als het Bos van Ypey) rondom de villa Vijversburg en een (aan de noordzijde van de rijksweg gelegen) overtuin. Het landgoed (inclusief een bijbehorende woningcomplex aan de oostzijde) wordt beheerd door de stichting Op Toutenburg.

Wetenswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
Kunstwerk De kelk
  • Het park bestaat uit slingervijvers en -paden, een boomgaard, twee bruggen, een uitkijkheuvel, een eiland, parkbos en een terrein met ooievaarsnest. (Ook in het historische park zijn talrijke ooievaarsnesten te vinden.)
  • Het park bevat beeldende kunst. In de overtuin staat het kunstwerk de Kelk van Rudi van de Wint.
  • Het terrein bevat een kluizenaarshut, een oranjerie, een theekoepel, een tuinhuis met grot, een volière, een rotstuin en een kruidentuin.
  • Op het terrein zijn enkele wandelroutes en een natuurpad uitgezet. In een glazen aanbouw kunnen tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en semi-openluchtkerkdiensten plaatsvinden.
  • Tussen 2014 en 2017 is het terrein uitgebreid naar 30 ha., onder andere met een glazen aanbouw naar ontwerp van Junya Ishigami en Studio MAKS, en een terrein ontworpen door LOLA Landscape Architects en Piet Oudolf.[1] Er is een extra entree gekomen vanuit recreatiegebied De Groene Ster
Woningcomplex Toutenburg

De villa Vijversburg met het omliggend park is aangelegd sedert 1844 door de arts Nicolaas Ypey (parknaam: Bos van Ypey). Zijn echtgenote Baudina Looxma was enig kind van de eigenaar van het landgoed, de koopman Age Looxma. Tevens werd in 1850 de oostelijk gelegen bouwval slot Toutenburg aangekocht en afgebroken. Na het overlijden in 1892 van hun enige en ongehuwde zoon (Age Looxma Ypey) werd bij zijn testament ('tot aandenken aan mijne moeder') de Stichting Op Toutenburg opgericht om het park en de villa te beheren. Op de plek van het voormalige slot werd een gasthuis gebouwd ten behoeve van behoeftige mensen uit de regio.

In het keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden is de grote collectie Aziatisch porselein van de familie tentoongesteld. De collectie is destijds gelegateerd aan de provincie Friesland. De eigen zaal in het museum heet: Looxma Ypey kabinet.

Lijst van rijksmonumenten in Tietjerk