Viking Schaatsenfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Viking Schaatsenfabriek is een Nederlandse schaatsenfabriek die halverwege de jaren 50 van de 20e eeuw is opgericht en die zich tegenwoordig in Almere bevindt. In de Viking schaatsfabriek bedenkt oud-schaatser Jaap Havekotte rond 1971 de bekende Viking-schaats waar vanaf 1972 alle wereldrecords mee zouden worden gevestigd en die lang door alle schaatsers ter wereld werden gebruikt.[1]

Viking is daarnaast de eerste producent van de klapschaats waar nu alle schaatsers op rijden. Het bedrijf levert met name in het segment van de topsport, waar het 80% van de wereldmarkt beheerst. Naast schaatsen worden ook custom made skeelers geproduceerd voor de topsport. De schaatsen van hoge kwaliteit staal en veelal kangoeroeleder, worden met de hand gemaakt in Nederland in de Viking Schaatsenfabriek te Almere.

Geschiedenis[bewerken]

Het maken van Vikingschaatsen in 1973

De fabriek komt voort uit een samenwerking van Co Lassche en Jaap Havekotte. Lassche was koperslager, en Havekotte was timmerman van beroep. Co Lassche maakte reeds noren in de jaren 30 van de 20e eeuw. Direct na de Tweede Wereldoorlog maakte hij schaatsen uit "welfare" beschuitblikken die gebruikt werden bij de voedseldroppings door de bevrijders. In een kelder te Durgerdam maakte hij er allerlei artikelen van waaronder schaatsen. Voor de bladen hiervan gebruikte hij zaagbladen uit de gereedschapswinkel. In 1947 benaderde hij Havekotte en deze ging ze verkopen. Hierop werd in de Jaarbeurs Utrecht een beurs gehouden waar de schaatsen werden gepresenteerd en er een groot aantal werden verkocht.

Op 11 februari 1948 startten Co en Jaap een kleine werkplaats aan de Gerard Doustraat te Amsterdam waar in 1949 al zeven mensen werkten. In 1949 werd nog een fabriek in de 3e Oosterparkstraat in gebruik genomen, terwijl ook in Durgerdam schaatsen werden gemaakt.

In mei 1952 kwam het tot een breuk tussen Lassche en Havekotte. De persoonlijke verhoudingen tussen het tweetal zijn overigens goed gebleven.

Havekotte ging verder in Weesp en hernoemde het bedrijf tot de Viking Schaatsenfabriek. Later kwam de fabriek onder leiding van zijn zoon Jaap Havekotte jr. In augustus 2000 verhuisde het bedrijf naar Almere.

Zie ook[bewerken]

  • Viking Race, jaarlijks schaatsevenement gesponsord door Viking