Vikram Seth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vikram Seth (in het Bengali: বিক্রম সেঠ) (Calcutta (India) 20 juni 1952) is een Indiaas dichter-romancier die in het Engels schrijft.

Jonger dan Salman Rushdie, ouder dan Amitav Ghosh, met beiden verwant maar totaal anders.

"Make time for it. It will keep you company for the rest of your life." Die quote uit The Times staat op het kaft van de vierentwintigste druk (2000) van A Suitable Boy van Vikram Seth, voor het eerst verschenen in 1993 en in 2008 gepubliceerd in een Nederlandse vertaling. De paperback telt dan ook niet minder dan 1474 pagina's met zo'n 2850 karakters per pagina of ruwweg 3 miljoen lettertjes. Imposant qua omvang, alleen Victor Hugo en Eugène Sue deden het Seth voor. Brahmpur is in deze roman de meest typische Indische grootstad die een niet-Indiër kan bedenken ... maar ze staat niet op de kaart. Daar speelt zich een liefdesverhaal af dat geen liefdesverhaal is, daar ontwikkelen zich politieke intriges die het eigenlijk niet zijn, daar botsen hindoes en moslims terwijl ze elkaar respecteren, daar grijpt een reusachtige catastrofe plaats waarbij duizenden vertrappeld worden en daar wonen de verschillende kandidaat-echtgenoten van hoofdpersonage Lata ... tenzij ze elders wonen.

A Suitable Boy was niet Seths debuut. Hij schreef poëzie (Mappings, The Humble Administrator's Garden, All You Who Sleep Tonight), boeken in verzen (The Golden Gate, Beastly Tales From Here and There), vertaalde (Three Chinese Poets), pleegde een reisverhaal (From Heaven Lake. Travels through Sinkiang and Tibet) en een opera-libretto (Arion & the Delphin).

In 1999 verscheen zijn tweede roman An Equal Music (vertaald onder de titel Verwante Stemmen). Een ontroerend verhaal van een strijkkwartet; een verloren liefde, nadien herwonnen en terug verloren. Een exploratie van klassieke muziek en de weg naar de perfecte uitvoering ervan.

In 2005 volgt een derde roman, Two Lives, het verhaal van zijn oom Shanti Behari Seth en zijn Duitse vrouw Henny Gerda Caro dat zich afspeelt van India tot Groot-Brittannië via Nazi-Duitsland, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, Israël en Palestina.

Zie ook[bewerken]