Vissersring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benedictus XVI met zijn gouden Pescatorio
Afbeelding op de vissersring van paus Leo XIII

De vissersring, ook bekend als de pescatorio, is een zegelring die gedragen wordt door de paus. Hij maakt deel uit van zijn pontificalia.

De ring wordt voor het eerst genoemd in een brief uit 1265 van paus Clemens IV aan zijn neef, Peter Grossi. De schrijver meldt dat pausen gewoon waren hun privébrieven te verzegelen met "het zegel van de Visser". Van de 15e eeuw tot 1843 werd de ring gebruikt om de pauselijke brieven te verzegelen en vertoonde een beeltenis van Petrus vissend op een boot, met de naam van de regerende paus eromheen.

De ring wordt door de kardinaal-camerlengo om de vinger geschoven van een nieuw verkozen paus. Hij is van oudsher van goud, maar paus Franciscus koos een ring van verguld zilver. Echter draagt hij doordeweeks zijn gewone bisschopsring, en draagt hij de pauselijke ring alleen op hoogtijdagen.

Na het overlijden van een paus werd de ring vernietigd door hem te verbrijzelen met een zilveren hamer, een gebruik dat oorspronkelijk nodig was om te voorkomen dat de ring gebruikt zou worden om geantedateerde, vervalste documenten te verzegelen. De vissersring van paus Benedictus XVI werd na zijn aftreden niet vernietigd, maar zodanig ingekrast dat deze niet meer als zegelring is te gebruiken.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]