Naar inhoud springen

Vivian Maier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vivian Maier
Vivian Maier
Persoonsgegevens
Volledige naam Vivian Dorothea Maier
Geboren New York, 1 februari 1926
Overleden Chicago, 21 april 2009
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) fotograaf
Oriënterende gegevens
Stijl(en) straatfotografie
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Vivian Dorothea Maier (New York, 1 februari 1926 - Chicago, 21 april 2009) was een Amerikaanse straatfotografe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maier werd geboren in New York, maar bracht een groot deel van haar jeugd in Frankrijk door. Na haar terugkeer naar de Verenigde Staten werkte Maier eerst in New York, maar vanaf 1956 gedurende veertig jaar voornamelijk in Chicago. Daar werkte zij meestal als nanny. De kinderen waar Vivian Maier op paste beschrijven haar als een filmcriticus, een socialiste, een feministe, een vertel-gewoon-hoe-het-is type. Ze droeg vaak een mannenjas, mannenschoenen en een flinke hoed. Ze had bijna altijd een camera bij zich.

In die jaren nam ze meer dan 150.000 foto's, voornamelijk van mensen en de architectuur van New York, Chicago en Los Angeles. Maar zij reisde rond 1960 ook naar andere delen van de wereld.[1]

Maiers werk bleef tijdens haar leven onbekend en veel van haar fotorolletjes bleven onontwikkeld. Kort voor haar dood werden enige dozen met daarin haar bezittingen gekocht op een veiling. Een historicus en verzamelaar uit Chicago, John Maloof, onderzocht de foto's en begon scans van Maiers fotografische negatieven vanaf 2009 op het web te publiceren. Hierop volgden al snel positieve kritieken en ontstond er verdere interesse in haar werk.[2][3] Maiers foto's zijn tentoongesteld in de Verenigde Staten, Europa en Azië en zijn in vele artikelen in de gehele wereld besproken.[4] Over haar leven en werk zijn de laatste jaren boeken geschreven en documentaires gemaakt.