Vlaanderen (literair maandblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vlaanderen was een literair maandblad dat verscheen tussen 1903 en 1907. Het blad was gericht op de Vlaamse letterkunde en vormde de voortzetting van Van Nu en Straks. Hoewel het voornamelijk literaire bijdragen bracht, werden ook meer algemene artikelen over Vlaanderen opgenomen. Het tijdschrift herbergde het gros van de redactieleden van de tweede reeks van Van Nu en Straks. Het verscheen met variabele ondertitels: algemeen Vlaamsch maandschrift en maandschrift van Vlaamsche letterkunde.

Tot de redactie behoorden aanvankelijk Emmanuel De Bom, Alfred Hegenscheidt, Prosper Van Langendonck, Stijn Streuvels, Herman Teirlinck en August Vermeylen. Later werden ook Victor De Meyere, Lodewijk De Raet en Karel van de Woestijne redactielid. Veel van hen publiceerden belangrijk eigen werk in het tijdschrift evenals René De Clercq, Paul De Mont, Constant Eeckels, Gustaaf Vermeersch en Gustaaf Verriest.[1]

Externe link[bewerken | bron bewerken]

  • A.M. Musschoot, "III. Verloop van Van Nu en Straks 1903-1916 A. In het spoor van Van Nu en Straks: Vlaanderen 1903-1907", p. 226-229. In: Rutten, M. en J. Weisgerber [red.] (1988), Van Arm Vlaanderen tot De voorstad groeit; De opbloei van de Vlaamse literatuur van Teirlinck-Stijns tot L.P. Boon (1888-1946). Antwerpen: Standaard Uitgeverij.