Vlag van Oudenhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de gemeente Oudenhoorn
(1938-1980)

De vlag van Oudenhoorn is in 1938 en nogmaals bij de bevrijding, in 1945 vastgesteld als de gelegenheidsvlag van de Zuid-Hollandse gemeente Oudenhoorn voor de viering van het 800-jarig bestaan.[1] De vlag bestaat uit twee banen van gelijke hoogte in de kleuren rood en geel. In het rode baan is links een zwart vierkant opgenomen met het gemeentewapen.

De vlag is nooit officieel vastgesteld als gemeentevlag. De vlag is gebaseerd op de defileervlag die in 1938 door vertegenwoordigers van de gemeente werd gedragen tijdens het defilé in Amsterdam ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De vlag bestaat uit twee banen van rood en geel (destijds aangewezen als provinciekleuren voor Zuid-Holland), met op het kanton het beeld van het gemeentelijk wapenschild.

De gemeente is op 1 januari 1980 opgegaan in de nieuwe gemeente Bernisse, na deze datum is de gemeentevlag van Oudenhoorn komen te vervallen. Na de opheffing van Bernisse in 2015 kwam Oudenhoorn onder het bestuur van de nieuw opgerichte gemeente Nissewaard. Op 1 januari 2018 heeft een grenscorrectie gezorgd dat Oudenhoorn niet meer onder Nissewaard viel, maar onder de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente Hellevoetsluis fuseerde op 1 januari 2023 met de gemeentes Brielle en Westvoorne tot een nieuwe gemeente Voorne aan Zee.

Verwante afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]