Vlindermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlindermes in verschillende posities

Beluister

(info)

Het vlindermes of balisong is een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting, dusdanig dat, wanneer het mes gesloten is, het lemmet binnen de groeven in de handvatten wordt verborgen. In de handen van een ervaren gebruiker kan het lemmet snel worden uitgevouwen met één hand. Bewegingen met het mes worden gemaakt als kunstvorm of voor het vermaak en vereisen grote vaardigheid.

De geschiedenis van het vlindermes stamt af van de Fillipijnen. De Fillipijnen maakte het mes om het snel en gemakkelijk uit te kunnen vouwen met slechts één hand als werktuig . Nadien met de 1 of 2e wereldoorlog (onzeker welke van de 2) kwamen de Amerikanen in de Fillipijnen na de oorlog kregen de soldaten daar als cadeau een balisong ( ook wel bekend als vlindermes , balisong is de originele naam) die brachten hen mee naar huis en in amerika is het een soort trend geweest die zich voortzette . Tot op de dag van vandaag worden er eigenlijk 2 stijlen in 'flippen' genoemd : de Fillipino style , en the american style . In De Fillpijnse stijl verliest men fysiek in geen geval het contact met de balisong tijdens het flippen , wat ook kenmerkend is dat ze ook het mes terug duwen in de andere richting door hun 2e hand te gebruiken . In de amerikaanse stijl laat men de balisong los en doet men 'airials' hiierbij gooien ze de bali in de lucht en trachten ze hem weer op te vangen.

Wetgeving in Nederland[bewerken]

  • Per 1 mei 2012 geldt volgens Artikel 2 van de Nederlandse wet "Wet wapens en munitie" (Wwm) een algeheel verbod op stiletto's, vlindermessen en valmessen.
  • Volgens Artikel 13 van de Wwm, is het "verboden een wapen van categorie I te vervaardigen, te transformeren, voor derden te herstellen, over te dragen, voorhanden te hebben, te dragen, te vervoeren, te doen binnenkomen of te doen uitgaan. "
  • De Nederlandse politie stelt dat vlindermessen geen zakmessen zijn en deelt alsmede mee dat deze streng verboden zijn. De boete voor het op zak hebben van een dergelijk mes bedraagt dan ook €350.