Vlindermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlindermes in verschillende posities

Beluister

(info)

Het vlindermes of balisong is een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting, dusdanig dat, wanneer het mes gesloten is, het lemmet binnen de groeven in de handvatten wordt verborgen. In de handen van een ervaren gebruiker kan het lemmet snel worden uitgevouwen met één hand. Bewegingen met het mes worden gemaakt als kunstvorm of voor het vermaak en vereisen grote vaardigheid.

De geschiedenis van het vlindermes is onzeker.

Wetgeving in Nederland[bewerken]

  • Per 1 mei 2012 geldt volgens Artikel 2 van de Nederlandse wet "Wet wapens en munitie" (Wwm) een algeheel verbod op stiletto's, vlindermessen en valmessen.
  • Volgens Artikel 13 van de Wwm, is het "verboden een wapen van categorie I te vervaardigen, te transformeren, voor derden te herstellen, over te dragen, voorhanden te hebben, te dragen, te vervoeren, te doen binnenkomen of te doen uitgaan. "
  • De Nederlandse politie stelt dat vlindermessen geen zakmessen zijn en deelt alsmede mee dat deze streng verboden zijn. De boete voor het op zak hebben van een dergelijk mes bedraagt dan ook €350.