Voedselrestenvermaler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voedselrestenvermaler onder een gootsteen

Een voedselrestenvermaler is een elektrisch apparaat, opgenomen in de afvoer van een spoelbak en bedoeld om alle etensresten en ander organisch afval dat bij bereiding of consumptie van groenten, fruit en ook vlees vrijkomt te vermalen en met het afvalwater weg te spoelen naar het riool.

In de Verenigde Staten wordt dit apparaat sinds de jaren vijftig gebruikt. Ongeveer de helft van de huishoudens daar heeft een dergelijk apparaat. Wereldwijd zijn ongeveer 265 miljoen vermalers in gebruik.

Met name in Europese landen wordt het apparaat niet toegestaan. Door het lozen van afval in de riolering bestaat volgens de rioolbeheerders kans op verstoppingen door afzetting of aantasting door vorming van meer rioolgassen. Ook worden rioolwaterzuiveringsinstallaties extra belast, de bacteriën in de zuivering moeten meer afvalstoffen verwerken en er wordt meer slib geproduceerd. Er wordt meer elektriciteit en drinkwater verbruikt om het afval te vermalen en weg te spoelen.

Echter, een onderzoek[1][2] van dr. ir. J. de Koning van de TU Delft wijst uit dat het drinkwaterverbruik met slechts 3,6% toeneemt, er geen toename van afzetting of aantasting in riolen zal zijn en de zuiveringsinstallaties het water goed kunnen verwerken. Het enige probleem is de toename van de hoeveelheid rioolslib.

Gebruik in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De verkoop en het aansluiten van voedselrestenvermalers in Nederland is niet verboden, het lozen van vermalen afvalstoffen wel. Ondanks het onderzoek van de TU Delft blijft vooralsnog het verbod op de lozing van vermalen afvalstoffen van kracht.

De toenmalige staatssecretaris Pieter van Geel schreef in 2005 dat het verbod van kracht zou blijven omdat de lozing van afvalstoffen in het riool indruist tegen het beleid om afvalstoffen vanaf de bron gescheiden te houden[3][4].

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Kaasfondue in het riool", Delta Magazine, TU Delft, 2003, dr. ir. J. de Koning. Web Archive
  2. "Afval het riool in!", "55e Vakantiecursus in drinkwatervoorziening & 22e in Riolering en Afvalwaterbehandeling:Gezondheid en (water)kwaliteit", TU Delft, 2003, dr. ir. J. de Koning (volledig onderzoeksverslag, vrij toegankelijk als pdf)
  3. officielebekendmakingen.nl "Toekomst milieuwetgeving", Kamerstuk 27 664 van de Tweede Kamer der Staten Generaal, 13-12-2005: Verlag van een schriftelijk overleg. De vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer1 heeft bij brief van 22 november 2005 (05-VROM-B-097) een aantal vragen voorgelegd aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over lozingen afvalwater huishoudens en voedselrestenvermaler. De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 22 november 2005.
  4. Pdf-document "Verbod lozing vanuit een voedselrestenvermaler blijft" ecitydoc.com