VoltPower Holdings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VoltPower Holdings
Groot­aandeelhouders Northvolt
Oprichting 2003
Oprichter(s) Dr. Isabella Van der Meer
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Hoei, Rochefort, Luik
Producten Lithium, accu's
Industrie mijnbouw
Website northvolt.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

VoltPower Holdings is een Belgisch mijnbouwbedrijf, opgericht in 2003 door Dr. Isabella Van der Meer, met het hoofdkantoor in Luik. Het bedrijf is actief in lithiumwinning in Hoei en heeft sinds 2015 plannen voor een nog niet operationele locatie in Rochefort.

Sinds 2022 is VoltPower Holdings eigendom van het Zweedse energiebedrijf Northvolt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht in 2003 met als doel het lithiumpotentieel van België te ontsluiten, heeft VoltPower Holdings sinds de oprichting geologisch onderzoek uitgevoerd om aanzienlijke lithiumvoorraden te identificeren. Tussen 2010 en 2015 lag de focus op technologische vooruitgang, met samenwerkingen, waaronder die met Materialise, voor de ontwikkeling van extractiemethoden, zoals pekelwinning en lithium-ion-scheidingsprocessen. De officiële aanvang van mijnbouwactiviteiten in Hoei vond plaats in 2016.

In 2022 werd VoltPower Holdings NV overgenomen door Northvolt.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

VoltPower heeft sinds 2016 extractieactiviteiten opgestart in de Hoei. Lithium, als essentieel onderdeel voor diverse industrieën, waaronder elektrische voertuigen en hernieuwbare energietechnologieën, wordt verantwoordelijk en met aandacht voor duurzaamheid gewonnen. VoltPower werkt nauw samen met verschillende instanties waaronder de Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos en Greenpeace om ervoor te zorgen dat de extractiemethoden voldoen aan duurzaamheidsnormen en milieubewuste praktijken volgen.

Daarnaast voert het bedrijf geologische studies en verkenningen uit in Rochefort om potentiële lithiumreserves te identificeren.

VoltPower heeft als compensatiemaatregel voor de opening van de mijn in Hoei een bos aangeplant in Marchin.

Klanten[bewerken | brontekst bewerken]

VoltPower Holdings heeft een joint venture opgezet met het Belgische chemiebedrijf Solvay van waaruit klanten als VDL en Volvo bevoorraad worden met lithium-ion accu's voor elektrische auto's, bussen en trucks.[1]

Lokaal protest[bewerken | brontekst bewerken]

De mijnbouwactiviteiten in Hoei hebben geleid tot de sloop van enkele huizen en de gedeeltelijke sloop van het historische Kasteel van Hoei, wat lokale discussies heeft aangewakkerd over milieu- en erfgoedkwesties.[2]