Voltaire (restaurant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voltaire
Restaurant Voltaire in Parc Broekhuizen
Restaurant
Locatie Broekhuizerlaan 2, Leersum, Nederland
Opening 2016
Personen
Chef-kok Arturo Dalhuisen
Erkenning
Michelinsterren Icoontje Michelinster
Jaar van vermelding 2018
GaultMillau 2024 15,5 / 20
Website
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Voltaire is een restaurant in Leersum. De eetgelegenheid opende in 2016 haar deuren onder culinaire leiding van Meesterkok Jacob Jan Boerma. In 2018 is Voltaire onderscheiden met één Michelinster.[1] De huidige chef-kok is Arturo Dalhuisen.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het artikel over de locatie zie Kasteel Broekhuizen.

Het restaurant is gevestigd in een statig kasteel in de Utrechtse Heuvelrug, het gebouw dateert uit 1810. Na een verwoestende brand begin 20e eeuw is het kasteel zo dicht mogelijk naar de oude stijl herbouwd. De locatie wordt omgeven door een landgoed van 6 hectare, wat open is voor publiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdperk Diepersloot en Poel[bewerken | brontekst bewerken]

De keuken van het voormalige driesterrenrestaurant De Leest was een springplank voor talentvolle werknemers van kok Jacob Jan Boerma. De dagelijkse leiding van Voltaire lag sinds de opening in 2016 namelijk in handen van twee koks die al jaren samenwerkten met Boerma: Thomas Diepersloot en Robert Poel.[2] In 2018 krijgt het restaurant onder hun leiding een Michelinster. De eetgelegenheid werd in 2024 onderscheiden met 15,5 van de 20 punten in de GaultMilau-gids.

Eind 2020 werd bekendgemaakt dat eigenaar Jacob Jan Boerma samen met chef-kok Thomas Diepersloot een nieuw restaurant zal openen in Antwerpen.[3] Een jaar later, tijdens de lockdown vanwege de coronapandemie, zwaait ook collega Robert Poel af.[4]

Tijdperk Dalhuijsen[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2022 is bekendgemaakt dat Arturo Dalhuisen de nieuwe chef-kok wordt van Restaurant Voltaire.[5] Dalhuijsen werkte eerder samen met Jacob Jan Boerma bij het met drie Michelinesterren bekroonde De Leest. Daarna was hij chef-kok van The White Room, onder zijn leiding behaalde de eetgelegenheid in de hoofdstad in 2018 een Michelinster.[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]