Voor-Alpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder de Voor-Alpen verstaat men het heuvelachtig gebied rondom de Alpen:

Geschiedkundig zijn de Voor-Alpen een interessant gebied. Dankzij het buiten de oevers treden van de Alpenstromen ontstonden vruchtbare bodems, goede transportmogelijkheden (riviervalleien) en gemakkelijk verdedigbare omringende gebergten, waardoor steden konden ontstaan, die zich goed ontwikkelden, zoals Salzburg, Graz, Gorizia, Verona, Milaan en Valence.

Indeling[bewerken]

Noordelijke Voor-Alpen[bewerken]

Het belangrijkste gedeelte van de Voor-Alpen zijn de noordelijke Voor-Alpen, die zich in een brede, oostwaarts versmallende boog omheen het zuiden van het Zwarte Woud uitstrekken over Württemberg en Beieren naar Oostenrijk. In de eindmoranenlandschappen van de zuidelijke Voor-Alpen zijn er verschillende meren, die gedeeltelijk tot in de bergen reiken (Bodensee, Tegernsee, Starnberger See, Chiemsee, Attersee, Mondsee, Traunsee, etc.). De noordelijke Voor-Alpen worden gevormd door deels platte, deels heuvelachtige weide- en bosgebieden. De zuidelijke grens wordt gevormd door alpijnse en voor-alpijnse hoogtes. In het noordwesten wordt het gebied door het Schwäbische Alb en vervolgens door de Donau begrensd, die de Voor-Alpen scheiden van de noordelijke toppen van Frankenland en van Oost-Beieren en Oostenrijk. In het oosten eindigen de ondertussen smalle Voor-Alpen aan het Tullnerfeld.

De volgende gebieden maken deel uit van de noordelijke Voor-Alpen: Baden-Württemberg (Oberschwaben, Bodensee), Beieren (Zwaben, Allgäu, Opper- en Nederbeieren ten zuiden van de Donau), Salzburg (Flachgau), Opper-Oostenrijk (Zentralland, Inn-, Traun- en Hausruckviertel), Neder-Oostenrijk (vooral het Mostviertel).

Ook het noorden van Zwitserland tussen de Alpen en de Jura kan hiertoe gerekend worden, alhoewel zij daar niet Voor-Alpen genoemd worden. De overeenkomstige zone bevat het Mittelland en de Zwitserse Voor-Alpen.

Voor-Alpen in oosten en zuidoosten[bewerken]

In het oosten van de Alpen, vanaf het Leithagebergte strekken de Voor-Alpen zich uit van de rand van de Kleine Puszta en de heuvels van het zuidelijke Burgenland en Stiermarken en het Oostenrijkse heuvelland aan beide zijden van de grens, tot het Krainse Karst.

Zuidelijke Voor-Alpen[bewerken]

De Zuidelijke Voor-Alpen liggen bijna volledig in Italië. Aan de oostrand strekken ze zich uit tot in Slovenië. Ze omvatten de heuvels aan de rand van de zuidelijke Kalkalpen in onder meer de Povlakte, met uitlopers in het oosten aan de benedenloop van de Etsch, de Brenta, de Piave, de Tagliamento en de Isonzo en de heuvels van Lombardije en Piëmont.

Franse Voor-Alpen[bewerken]

De Franse Voor-Alpen liggen, zoals de Rhônevallei, tussen de Savooise Alpen en de Franse Jura. Zij bestrijken de Rhônegraven – de benedendloop van de Rhône – en de Vercors- en Chartreuseketens aan de rand van de Franse Kalkalpen, en in het zuidoosten de provençaalse Voor-Alpen en het Massif des Maures – dat geologisch geen deel meer uitmaakt van de Alpen – in de regio's Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur. In het oosten sluiten ze aan bij het Centraal Massief.

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Duitstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.