Voor de vuist weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor de vuist weg was het eerste praatprogramma van de Nederlandse televisie, uitgezonden van 1963 tot 1979.

Geschiedenis[bewerken]

Toenmalig AVRO-programmaleider Ger Lugtenburg vroeg Willem Duys in 1963 om een wekelijkse onemanshow te gaan presenteren.[bron?] Omdat Duys een broertje dood had aan repeteren en liefst improviseerde, was de naam snel gevonden. De formule was afkomstig van de Amerikaanse Tonight Show. De bedoeling was om een huiskamersfeer te creëren. De gasten werden daarom gewoon aan tafel geïnterviewd; op deze tafel stond een viskom met een goudvis erin.

Het programma werd in de periode van 1963 tot 1979 175 keer uitgezonden met een frequentie van ongeveer eenmaal per maand. De eerste aflevering was op 1 november 1963. In 1987 beleefde "De Vuist" een korte comeback met nog vier uitzendingen, die minder aansloegen.
De programmagasten waren bekende personen of bijzondere figuren, zoals de 'mislukte' goochelaar Tommy Cooper, een man die veel klavertjes vier verzameld had, Bart Huges die een gaatje in zijn hoofd had geboord. Norbert Schmelzer werd geïnterviewd over zijn zojuist uitgegeven autobiografie. Duys bekende later dat hij het boek niet gelezen had.[bron?] Kenmerkend voor het programma was naast de viskom het herhaaldelijk overschrijden van de toegemeten zendtijd.[bron?]