Naar inhoud springen

Vooroudertablet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 8 mei 2019 om 11:24. (Lint-fouten: Wikilink in externe link (help mee) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vooroudertablet
Vooroudertablet
Vooroudertabletten van de keizers van de Qing-dynastie op het altaar
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 神位
Traditioneel 神位
Pinyin shén wèi
Jyutping (Standaardkantonees) san4 wai6
Standaardkantonees San Waj
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Sun Wai
Weitouhua säng4 wäi6
Hongkong-Hakka sin2 vui4

Een vooroudertablet of een voorouderplank is een heilige houten plank met de naam van een overleden familielid. Deze plank staat altijd in een altaarkast of op een wandplank aan de muur.

De vooroudertablet is een essentieel deel van het praktiseren van de traditionele Chinese voorouderverering. De geesten van overleden familieleden worden gunstig gestemd door voor het voorouderaltaar te offeren. Hierbij moet men denken aan wierook, fruit, bloemen en thee, vlees en wijn (de laatste twee dingen worden nooit door strenge boeddhisten geofferd vanwege de slechte karma "doden" en "drugs"). Op de vooroudertablet staat soms boven de naam een foto van het overleden familielid. Het maken van een vooroudertablet start na de dood van het familielid. De tablet wordt tijdens een Chinese begrafenis voor de rouwstoet uit gedragen. Tegenwoordig is een portret ook gebruikelijk.

De voorouderverering door middel van vooroudertabletten is wijdverbreid in China (inclusief Taiwan, Hongkong en Macau), Korea, Japan en Vietnam. Verder hebben een groot deel van de overzeese Chinezen in Zuidoost-Azië een voorouderaltaar met tabletten. Voorouderverering met vooroudertabletten door overzeese Chinezen in andere gebieden komt eigenlijk nauwelijks voor. De voorouders worden dan meestal vereerd met een portret.

Externe links

Zie ook