Naar inhoud springen

Vorstendom Servië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Кнежевина Србија
Kneževina Srbija
 Ottomaanse Rijk 1833 – 1882 Koninkrijk Servië (1882-1918) 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Belgrado, Kragujevac
Regering
Regeringsvorm Vorstendom
Dynastie Huis Obrenović
Staatshoofd Knjaz (vorst)

Het Vorstendom Servië (Servisch: Кнежевина Србија, Kneževina Srbija) was een staat in de Balkan die ontstond door de Eerste en Tweede Servische Opstand in 1804 en 1815.

Ondanks de serieuze en extreem gewelddadige onderdrukking en wraak van de Ottomaanse autoriteiten slaagden de revolutieleiders Karađorđe en later Miloš Obrenović erin om Servië na eeuwen van Turkse onderdrukking te bevrijden. Miloš werd erfvorst van het vorstendom Servië.

In het begin omvatte het vorstendom enkel het gebied van het voormalige Pasjaluk Belgrado, maar breidde zich dan uit naar het oosten, zuiden en westen (1831-33). In 1878 breidde het zich verder uit naar het zuidoosten. Na het Congres van Berlijn in 1878 werd het land volledig onafhankelijk en werd zo het Koninkrijk Servië.

Het land kende twee koninklijke families die elkaars rivalen waren: de Karađorđević-dynastie en de Obrenović-dynastie. In 1903 werd Alexander Obrenović met zijn vrouw in een complot vermoord en kwam de Karađorđević-dynastie voorgoed aan de macht in Servië. Deze dynastie zou ook de koningen van Joegoslavië leveren.

[bewerken | brontekst bewerken]