Vredeseilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De organisatie Vredeseilanden is een Belgische niet-gouvernementele organisatie die door de dominicaan pater Dominique Pire in 1958 onder de naam Îles de Paix werd opgericht. Hij kreeg in dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met vluchtelingen en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor het belang dat hij hechtte aan constructieve dialoog en conflictpreventie.

In 1962 stichtte de pater een eerste 'Vredeseiland' in Gohira, Bangladesh. Tussen 1967 en 1980 werden nog andere vredeseilanden opgericht door Îles de Paix waaronder Kalakad (India) en Timboektoe (Mali). In 1980 maakt Vredeseilanden zich los van Îles de Paix en wordt een onafhankelijke, pluralistische ontwikkelingsorganisatie.

Doel[bewerken]

Hoofdactiviteiten zijn het verwerven van geld en het voeren van campagne ter ondersteuning van ontwikkelingsprojecten.

Vredeseilanden werkt samen met verschillende partners en helpt blijvende en structurele veranderingen te bereiken. De organisatie en haar partners streven naar een duurzame ontwikkeling op het vlak van voedselzekerheid.

Drie thema's die leidinggevend zijn:

  • Participatie: mondigheid van de mensen stimuleren
  • Gender: vrouwen en mannen samenbrengen, gelijkheid promoten
  • Cultuur: verscheidenheid van gemeenschappen promoten.

De organisatie tracht deze thema's te bevorderen via kennismanagement of lobbywerk en bouwt lokale netwerken uit.

Mountainbike-tocht[bewerken]

Eén van de projecten van Vredeseilanden is de Senegal Classic. Dit is een avontuurlijke mountainbike-tocht door Senegal, waarbij de deelnemers, onder begeleiding van ex-wereldkampioen Filip Meirhaeghe, zich voor 3000 euro laten sponsoren. Op fiets trekken ze van het ene project van Vredeseilanden naar het andere. Ze zijn daardoor in de gelegenheid zelf te zien waar en hoe het sponsorgeld besteed wordt. In de toekomst plant de organisatie ook mountainbike tochten in Benin en in Nicaragua.

Externe link[bewerken]