Vredeseilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vredeseilanden
Ontstaansdatum 1958
Motto Boeren verdienen meer
Website http://www.vredeseilanden.be

De organisatie Vredeseilanden is een internationale niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties ondersteunt zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen. Ze zijn actief in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en België.

Missie[bewerken]

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen... Dat is geen luxe, maar een noodzaak willen we een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Daarom ondersteunt Vredeseilanden wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.

Hoe pakken ze dat aan?

  • ze verbinden organisaties van kleine boeren met voedingsbedrijven en supermarkten om zaken te doen.
  • ze timmeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken.
  • ze helpen supermarkten en voedingsbedrijven om hun toeleveringsketens opnieuw uit te vinden.
  • ze helpen grootkeukens in België om ieder bord lekker en duurzaam te maken.

Geschiedenis[bewerken]

Vredeseilanden is een fusie uit 2001 tussen Vredeseilanden, Coopibo en Fado. Na de fusie werd beslist enkel de naam Vredeseilanden te behouden, omwille van de bekendheid bij het grote publiek. In 2001 begon het nieuwe Vredeseilanden zich te reorganiseren en spitste de organisatie zich nog meer toe op ontwikkeling via inkomen uit duurzame landbouw.

Vredeseilanden[bewerken]

Vredeseilanden werd opgericht door de dominicaan pater Dominique Pire in 1958 onder de naam Îles de Paix werd opgericht. Hij kreeg in dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met vluchtelingen en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor het belang dat hij hechtte aan constructieve dialoog en conflictpreventie.

In 1980 kiest de raad De Raad van Bestuur van Iles de Paix - Vredeseilanden eenstemmig voor de oprichting van een autonome Vlaamse zusterorganisatie, naast de Franstalige Iles de Paix.

Coopibo[bewerken]

In 1976 scheidt COOPIBO zich af van 'Internationale Bouworde' en wordt een onafhankelijke pluralistische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie. Ze specialiseren zich in gender, kleine boeren, en beperkt zich tot een aantal landen. Vanaf de jaren '90 concentreren ze zich op duurzame landbouw in Vlaanderen en in het Zuiden.

Fado[bewerken]

In 1955 verzamelt een aantal mensen zich rond René Daem, die op Flores (Indonesië) werkt rond gezondheidszorg en armoedebestrijding. De organisatie "Floresvrienden" wordt opgericht. Midden de jaren '80 Floresvrienden krijgen ze een andere naam: FADO (Flemish Organisation for Assistance in Development). De NGO specialiseert zich in duurzame landbouw in Zuid-Oost-Azië (Indonesië en Vietnam).

Vredeseilanden en COOPIBO komen elkaar tegen[bewerken]

Tijdens de Rwanda-crisis wordt een operationele samenwerking opgezet tussen Vredeseilanden en Coopibo opgezet. In dat jaar voert Vredeseilanden campagne voor beide programma's in de streek van de Grote Meren/ in Rwanda.

Kort nadien beginnen fusiegesprekken en in 1997 start de nieuwe organisatie Vredeseilanden-COOPIBO. In het zuiden noemt de organisatie voortaan VECO.

FADO sluit zich aan bij Vredeseilanden-COOPIBO[bewerken]

In 2001 fusioneren Vredeseilanden-COOPIBO fuseren met FADO. In België noemt de organisatie voortaan Vredeseilanden.

Vredeseilanden wordt een internationale organisatie.[bewerken]

In 2017 beslist de Raad van Bestuur om de machtspositie af te staan aan de regionale kantoren. Er komt een internationale stuurgroep die voortaan de richting van de organisatie zal bepalen. Ze ondersteunen wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen.

Mountainbike-tocht[bewerken]

Eén van de fondsenwervende activiteiten van Vredeseilanden is de Vredeseilanden Classics. Dit zijn avontuurlijke mountainbike-tochten door landen waar Vredeseilanden actief is. De eerste editie was in 2010 in Senegal, waarbij de deelnemers, onder begeleiding van ex-wereldkampioen Filip Meirhaeghe, zich voor 3000 euro laten sponsoren. Op fiets trekken ze van het ene project van Vredeseilanden naar het andere. Ze zijn daardoor in de gelegenheid zelf te zien waar en hoe het sponsorgeld besteed wordt. Er zijn ondertussen ook al edities in Benin, Nicaragua, Sulawesi, Tanzania en Vietnam.

Externe link[bewerken]