Rikolto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vredeseilanden)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rikolto
Ontstaansdatum 1958
Motto Boeren verdienen meer
Website http://www.rikolto.be/

Rikolto is een internationale niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties ondersteunt zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen. Ze zijn actief in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en België. Tot in 2017 stond Rikolto in dat laatste land bekend als Vredeseilanden.

Missie[bewerken]

Vredeseilanden (Rikolto) ondersteunt wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van voedsel veilig stellen.

Ze doen dit door

  • organisaties van kleine boeren met voedingsbedrijven en supermarkten te verbinden om zaken te doen;
  • in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan organisaties te timmeren die kleine landbouwbedrijven groot maken;
  • supermarkten en voedingsbedrijven te helpen hun toeleveringsketens te herzien;
  • grootkeukens in België te helpen om gerechten duurzaam te maken.

Geschiedenis[bewerken]

Vredeseilanden is een fusie uit 2001 tussen Vredeseilanden, Coopibo en Fado. Na de fusie werd beslist enkel de naam Vredeseilanden te behouden, vanwege de bekendheid bij het grote publiek. In 2001 begon het nieuwe Vredeseilanden zich te reorganiseren en spitste de organisatie zich nog meer toe op ontwikkeling via inkomen uit duurzame landbouw.

Vredeseilanden[bewerken]

Vredeseilanden werd opgericht door de dominicaan pater Dominique Pire in 1958 onder de naam Îles de Paix. Hij kreeg in dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met vluchtelingen en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor het belang dat hij hechtte aan constructieve dialoog en conflictpreventie.

In 1980 koos de raad van bestuur van Iles de Paix - Vredeseilanden eenstemmig voor de oprichting van een autonome Vlaamse zusterorganisatie, naast de Franstalige Iles de Paix.

Coopibo[bewerken]

In 1976 scheidde COOPIBO zich af van 'Internationale Bouworde' en werd een onafhankelijke pluralistische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie. Ze specialiseerden zich in gender, kleine boeren, en beperkt zich tot een aantal landen. Vanaf de jaren 90 concentreerden ze zich op duurzame landbouw in Vlaanderen en in het Zuiden.

Fado[bewerken]

In 1955 verzamelde een aantal mensen zich rond René Daem, die op Flores (Indonesië) werkte rond gezondheidszorg en armoedebestrijding. De organisatie "Floresvrienden" werd opgericht. Midden de jaren 80 kregen ze een andere naam: FADO (Flemish Organisation for Assistance in Development). De ngo specialiseerde zich in duurzame landbouw in Zuid-Oost-Azië (Indonesië en Vietnam).

Vredeseilanden en COOPIBO komen elkaar tegen[bewerken]

Tijdens de Rwanda-crisis werd een operationele samenwerking opgezet tussen Vredeseilanden en Coopibo opgezet. In dat jaar voerde Vredeseilanden campagne voor beide programma's in de streek van de Grote Meren in Rwanda.

Kort nadien beginnen fusiegesprekken en in 1997 start de nieuwe organisatie Vredeseilanden-COOPIBO. In het zuiden noemt de organisatie voortaan VECO.

FADO sluit zich aan bij Vredeseilanden-COOPIBO[bewerken]

In 2001 fusioneerden Vredeseilanden-COOPIBO fuseren met FADO. In België heette de organisatie voortaan Vredeseilanden.

Vredeseilanden wordt een internationale organisatie.[bewerken]

In 2017 besliste de Raad van Bestuur om de machtspositie af te staan aan de regionale kantoren. Er kwam een internationale stuurgroep die voortaan de richting van de organisatie zal bepalen. Ze ondersteunen wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen. De internationale organisatie werkte onder de naam VECO (Vredeseilanden Country Office), die in de loop van 2017 werd gewijzigd in Rikolto.[1]

Mountainbike-tocht[bewerken]

Een van de fondsenwervende activiteiten van de organisatie is de Vredeseilanden Classics. Dit zijn avontuurlijke mountainbike-tochten door landen waar Vredeseilanden actief is. De eerste editie was in 2010 in Senegal, waarbij de deelnemers, onder begeleiding van ex-wereldkampioen Filip Meirhaeghe, zich voor 3000 euro laten sponsoren. Op fiets trekken ze van het ene project van Vredeseilanden naar het andere. Ze zijn daardoor in de gelegenheid zelf te zien waar en hoe het sponsorgeld besteed wordt. Er zijn ondertussen ook al edities in Benin, Nicaragua, Sulawesi, Tanzania en Vietnam.

Externe link[bewerken]