Vrij op naam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De term vrij op naam, afgekort als v.o.n. of VON, wordt gebruikt bij de handel in vastgoed. VON zegt iets over de samenstelling van de verkoopprijs. Een verkoopprijs in de vastgoedhandel is "vrij op naam" als een aantal bijkomende kosten (overdrachtsbelasting of btw, notaris- en makelaarskosten) inbegrepen zitten bij de prijs. Een verkoopprijs is kosten koper (k.k.) als er geen bijkomende kosten zijn inbegrepen bij de prijs.

Let op: Bepaalde andere kosten zijn niet inbegrepen, zoals: de kosten van een bankgarantie (bijvoorbeeld voor 10% van de koopsom), alle kosten die verband houden met een hypothecaire lening (taxatierapport, hypotheekakte) enz.

Praktijk[bewerken]

  • Nieuwbouw wordt in de regel vrij op naam aangeboden , d.w.z. inclusief btw en notariskosten (de transportakte en de kadastrale inschrijving).
  • Bestaande bouw wordt in de regel kosten koper aangeboden. (Hier komen de overdrachtsbelasting (2% of 6%) en de notariskosten bij.)

Op 1 juli 2011 besloot het kabinet de overdrachtsbelasting op woningen tijdelijk van 6% naar 2% te brengen. Voor bedrijfsonroerendgoed gold deze verlaging niet.

Voorbeeld (6% overdrachtsbelasting)[bewerken]

  • Bestaande bouw: als de k.k.-prijs = 100.000, dan is de VON-prijs circa 110.000 (overdrachtsbelasting, notaris).
  • Nieuwbouw: als de k.k.-prijs = 82.644 exclusief btw, dat wil zeggen 100.000 inclusief btw, dan is de VON-prijs circa 102.000 (btw + notaris).