Vulpotlood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
STAEDTLER 925 65

Een vulpotlood (of mechanisch potlood) is een houder, meestal van kunststof, die in hoofdzaak de vorm heeft van een gewoon zeskantig of rond potlood. Binnenin zit bij een vulpotlood een smal hulsje waar een stift, bestaande uit een mengsel van klei en grafiet, door middel van een veermechanisme ingeklemd kan worden. Stiften zijn ook apart te koop, voor het navullen. Ze zijn er in diverse dikten. Boven op de stifthouder zit een knopje, waarmee het klemmen van de stift geregeld kan worden, zodat de stift verder uitgeschoven wordt als men erop drukt. Voordelen van een vulpotlood zijn dat je nooit een punt hoeft te slijpen (althans met dunne stiften, bijvoorbeeld 0,5 mm), en dat het niet korter wordt naarmate men de stift gebruikt.

Doorgaans is het knopje op de houder voorzien van gum en heb je dat altijd bij de hand. Het is bij een eenvoudig vulpotlood niet vervangbaar, dus als men steeds een gum ter beschikking wil hebben bepaalt dit hoelang het vulpotlood meegaat (en als het gum korter meegaat dan de stift heeft men geen navulstiften nodig). Een luxe vulpotlood heeft daarom geen gum, of een gum dat vernieuwd kan worden.

Meestal is de stifthouder ook voorzien van een clip, zodat hij gemakkelijk in de borstzak of binnenzak vastgeklemd kan worden.

Koolstofstiften voor een vulpotlood