Vuurdraak de Zilverdraak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuurdraak de Zilverdraak
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Tomer Eshed
Producent Oliver Berben
Martin Moszkowicz
Scenario Johnny Smith
Hoofdrollen Thomas Brodie-Sangster
Freddie Highmore
Felicity Jones
Distributie Constantin Film
Netflix
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 6 augustus 2020
Vlag van DuitslandVlag van België 1 oktober 2020
Vlag van Nederland 9 september 2021
Vlag van Verenigde StatenVlag van Canada 10 september 2021
Vlag van FrankrijkVlag van Italië 12 september 2021
Vlag van Spanje 14 september 2021
Vlag van Zuid-KoreaVlag van Japan 24 september 2021
Genre Animatiefilm
Speelduur 92 minuten
Taal Engels
Duits
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Vuurdraak de Zilverdraak (alternatieve titels: Drachenreiter, Dragon Rider of Firedrake the Silver Dragon) is een Duits-Belgische komische computergeanimeerde direct-to-video fantasyfilm.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de film officieel is gebaseerd op de roman Dragon Rider, geschreven door Cornelia Funke, is een groot deel van de film geïnspireerd door de Netflix Original serie Draken: Reddingsrijders. In Duitsland en België zou de film, net als in Groot-Brittannië, op 6 augustus 2020 verschijnen, maar door de coronapandemie werd het uitgesteld tot 1 oktober. De productiewerken vonden plaats in München, Berlijn en Antwerpen. In Nederland verscheen de film op 9 september 2021 op Netflix.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Een jonge draak heeft er genoeg van zich eeuwig te verschuilen in een vallei. Samen met zijn brownievriendin verlaat hij de vallei, op zoek naar de Rand van de Hemel. De Rand van de Hemel is de enige plek ter wereld waar alle draken veilig kunnen zijn.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Nederlandse stem Beschrijving personage
Brodie-Sangster, Thomas Thomas Brodie-Sangster Vuurdraak de Zilverdraak van Amsterdam, Sander Sander van Amsterdam Een jonge zilverdraak en de hoofdrolspeler in de gelijknamige film. In tegenstelling tot de meeste andere draken in de film gelooft hij dat niet alle mensen slecht zijn en wil dit bewijzen door naar de Rand van de Hemel te reizen voor de volgende volle maan.
Jones, Felicity Felicity Jones Sorrel Nauta, Sarah Sarah Nauta Een bosbrownie met de uitstraling van een kat en de beste vriendin van Vuurdraak. Wanneer Vuurdraak op zoek gaat naar de Rand van de Hemel, probeert ze hem tegen te houden door te beweren dat de hemel niet bestaat. Vuurdraak vindt echter dat ze door moeten gaan, omdat ze nu te ver van de vallei zitten en het daarom geen zin heeft om op te geven.
Highmore, Freddie Freddie Highmore Ben Coenen, Enzo Enzo Coenen Een jonge zwerver die Vuurdraak en Sorrel tegenkomen in een grote stad, vlakbij de woonplaats van Netelbrand. Wanneer hij voor het eerst in de film wordt getoond is te zien dat hij een juwelier berooft van een parelketting. Hoewel Vuurdraak en Ben het snel goed met elkaar kunnen vinden, maakt Sorrel er constant bezwaar tegen dat Ben met hen meegaat en probeert telkens van hem af te komen.
Stewart, Patrick Patrick Stewart Netelbrand Drost, Peter Peter Drost Een monster gemaakt van goud dat ontworpen is door een gestoorde geleerde, met als doel alle draken uitroeien. De ontwerper werd echter al snel door zijn eigen creatie opgegeten en Netelbrand trok zijn eigen plannen om draken uit te roeien.
Norton, Alex Alex Norton Gravelbaard van Rijssel, Daan Daan van Rijssel Een dwerg die besluit om voor Netelbrand te gaan werken. In tegenstelling tot Netelbrand pakt Gravelbaard gewelddadige acties liever rustig aan.
Hibbert, Jimmy Jimmy Hibbert Twijgbeen Claes, Joost Joost Claes Een homunculus die in opdracht van Netelbrand Vuurdraak moet vinden, zodat Netelbrand hem op kan eten. Twijgbeen verandert echter van gedachte wanneer Vuurdraak, Sorrel en Ben hem goed behandelen, waardoor hij spontaan de neiging krijgt Netelbrand te doden, omdat deze de rest van Twijgbeens familie heeft omgelegd.