Vuurtoren van Fuencaliente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Faro de Fuencaliente
De oude en nieuwe vuurtoren van Fuencaliente
Plaats Fuencaliente de la Palma
Coördinaten 28° 27′ NB, 17° 51′ WL
Status actief
Opening 1903 (oude toren)
1985 (nieuwe toren)
Karakter 3 flitsen elke 18 seconden
BA D2850
NGA 113-23800
Bouwwerk
Hoogte (oude toren): 12,0 m
(nieuwe toren): 24,0 m
Uitrusting
Nominale dracht 14 zeemijl
Vuurtoren van Fuencaliente (La Palma)
Vuurtoren van Fuencaliente
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Vuurtoren van Fuencaliente is een actieve vuurtoren bij Fuencaliente de la Palma op het Canarische eiland La Palma. De huidige vuurtoren is de tweede vuurtoren op deze locatie en markeert het zuidelijke uiteinde van het eiland.

Eerste vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

De originele vuurtoren is geopend in 1903 en bestaat nog steeds. Deze toren is 12 meter hoog en is onderdeel van het naast de nieuwe vuurtoren gelegen wachtersgebouw. De vuurtoren is tijdens een aardbeving in 1939 zwaar beschadigd en deels herbouwd. Tussen 2001 en 2004 is de toren gerepareerd en daardoor is het tegenwoordig mogelijk voor bezoekers om de toren te beklimmen. Het wachtershuis is hergebruikt als informatiecentrum voor het zeereservaat op het eiland (Centro de Interpretación de la Reserva Marina de la Isla de La Palma). De grootste ruimte is ingericht als vulkaankloof, waar de bezoekers op een verhoogde glazen vloer lopen. Hier staat ook een bronzen sculptuur van een dolfijn.

Huidige toren[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe en hogere vuurtoren is gebouwd in 1985 en is rood en wit geverfd. De toren heeft een hoogte van 24 meter met een lichthoogte van 36 meter boven het waterpeil. Het licht kan vanaf 14 zeemijlen afstand gezien worden en bestaat uit drie flitsen wit licht elke 18 seconden.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rowlett, Russ.