WWF (bestandsindeling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
WWF
Bestandsextensie .wwf
Ontwikkeld door Wereld Natuur Fonds
Portaal  Portaalicoon   Informatica

WWF is een bestandsindeling voor documenten gebaseerd op de PDF-standaard. Ze is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds en is ontworpen om moeilijk af te drukken te zijn. Hiermee zou het een milieu- en natuurvriendelijker bestandstype zijn omdat het zorgt voor een verminderd papierverbruik. Momenteel is er software beschikbaar om WWF-bestanden te creëren voor Mac OS X 10.4 en Windows XP en latere versies. Tevens is soortgelijke opensourcesoftware beschikbaar voor Linux en Windows XP[1].

De bestanden hebben de extensie .wwf en zouden volgens de makers geopend kunnen worden door de meeste programma's die ook PDF-bestanden kunnen openen.

De organisatie tracht bedrijven en organisaties over te halen het bestandstype te gebruiken. Tot zover is dat gelukt met onder andere de Triodos Bank.[2]

Kritiek[bewerken]

Het initiatief is bekritiseerd [3][4] omdat het de rechten van eindgebruikers zou inperken, niet aan de doelstelling zou voldoen (aangezien alternatieve PDF-programmatuur zoals Ghostscript het formaat zonder problemen afdrukt), de BSD-licentie zou schenden[5], niet verenigbaar zou zijn met de idealen van de opensourcebeweging en omdat de software zonder toestemming of terugmelding contact opneemt met het WWF[6].

Externe link[bewerken]