Waarheidsserum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waarheidsserum.

Waarheidsserum is een populaire naam voor een farmacon dat gebruikt wordt om accurate informatie te verkrijgen van een onwillig persoon, meestal door de politie, een veiligheidsdienst of een militaire organisatie.

Als waarheidsserum worden bijvoorbeeld het barbituraat natriumthiopental (Pentothal) maar ook andere slaapmiddelen of alcohol gebruikt. Bij geheime diensten en seances wordt ook scopolamine vaak gebruikt. Pentothal wordt in de dagelijkse medische praktijk gebruikt als anestheticum en vroeger ook wel als anti-epilepticum. Het medicament kan via injectie worden toegediend. De patiënt kan zich zweverig voelen, minder vermogen hebben om weerstand te bieden en makkelijker op vragen antwoorden. Het middel is zeker niet perfect als waarheidsserum. Na het toedienen van natriumthiopental zijn sommigen nog in staat valse verklaringen af te leggen en ook zullen velen onterecht instemmen met onder druk aangeleverde suggesties. In films en boeken, waarin de methode vaak een volstrekt overdreven effectiviteit werd toegedicht, werd de stof vaak met een spelfout 'pentatol' genoemd.

In de jaren vijftig onderzocht de Engelse geheime dienst MI6 LSD als mogelijk waarheidsserum (overigens zonder succes). Het gebruik van dergelijke middelen is in landen met een democratisch rechtssysteem illegaal.