Wablieft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wablieft is een Vlaamse krant die wekelijks verschijnt en het nieuws in eenvoudig Nederlands brengt. De krant wordt uitgegeven door het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs (Vocvo).

Geschiedenis[bewerken]

In 1985 startten Danny Dobbelaere, Hugo Van Nieuwenbergh en Mark Timmerman met Wablieft. Zij werkten voor Alfabetisering Vlaanderen in Dendermonde. Die dienst leerde volwassenen lezen en schrijven. Ze hadden echter een groot tekort aan teksten en startten daarom zelf met een krant. Ze herschreven berichten uit het nieuws in eenvoudig Nederlands. Hun krant kreeg de naam 'Wablieft'. De eerste nummers van Wablieft waren gewoon kopieën en verschenen om de 3 weken.

Vanaf 1989 wordt Wablieft gedrukt op krantenpapier. De krant krijgt dan ook haar grotere formaat. In 1990 bestaat Wablieft 5 jaar. De krant heeft dan ongeveer 2300 abonnees. Een jaar later zijn dat er 3800. Wablieft wordt ook steeds meer gelezen in scholen. In 1992 verschijnt het 100e nummer van Wablieft. De krant verschijnt nu om de 2 weken. Een keer per maand zitten er 4 extra bladzijden bij. Daarin staan teksten over 1 onderwerp. Het jaar daarop krijgt Wablieft een prijs van de UNESCO.

In 1995 bestaat Wablieft 10 jaar. De krant telt dan al 5000 abonnees. Sinds 1996 maakt de redactie van Wablieft ook 'De kleine Wablieft'. Daarin staat een selectie van het nieuws uit Wablieft. De teksten zijn nog eenvoudiger. De gewone Wablieft is nu ook verkrijgbaar in krantenwinkels. In 1997 reikt de redactie van Wablieft de eerste Wablieft-prijs uit. Die prijs beloont het gebruik van klare en duidelijke taal. De eerste Wablieft-prijs gaat naar weerman Frank Deboosere. Die krijgt hem voor zijn eenvoudige taal. In 1998 heeft Wablieft al 7000 abonnees. De verkoop in krantenwinkels schommelt rond de 300 exemplaren. De krant verschijnt nu elke week. Wablieft geeft dat jaar de Wablieft-prijs aan toenmalig minister Steve Stevaert.

In 2000 bestaat Wablieft 15 jaar. De krant viert dat samen met een heleboel lezers in het dierenpark Planckendael in Mechelen. Vanaf dat jaar heeft Wablieft ook 4 bladzijden in kleur. In 2003 heeft Wablieft voor het eerst meer dan 8000 abonnees. De krant werkt samen met de Plantijn Hogeschool aan een groot lezersonderzoek. Dat wordt de basis om Wablieft nog beter te maken.

In het voorjaar van 2004 organiseert Wablieft een conferentie over 'het belang van klare taal in de media, justitie en politiek'. Steve Stevaert, Annemie Neyts, oud-assisenrechter Edwin Van Fraechem, parketwoordvoerster Dominique Reyniers, journalist Walter Zinzen en nieuwslezer Faroek Ozgünes nemen eraan deel. In 2006 richt Wablieft met de steun van CERA het Klare-Taal-Punt Vlaanderen op. Ondertussen heet het Wablieft-tekstadvies. De organisatie onderneemt acties om mensen, verenigingen, bedrijven en overheden bewust te maken van het belang van klare taal. Ze vraagt ook aandacht voor het gebruik van klare en duidelijke taal op het internet. Wablieft-tekstadvies herschrijft ook teksten in opdracht van allerlei organisaties en overheden.

Wablieft telt tegenwoordig 12 bladzijden in kleur. De krant brengt een selectie van het nieuws uit België en het buitenland, waaronder een bladzijde sportnieuws. Er is ook elke week een groot artikel van 2 bladzijden over 1 onderwerp of persoon. Verder brengt de krant weetjes, nieuws over sterren, opmerkelijke foto's en tips voor uitstapjes.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]