Wachtwoordmanager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een wachtwoordmanager is een computerprogramma waarmee gebruikers hun wachtwoorden kunnen opslaan en beheren voor gebruik in lokale software, webapplicaties en internetpagina's.

Ook webbrowsers als Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera bevatten ingebouwde functies voor het wachtwoordbeheer van online velden en formulieren.

Voor- en nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voordelen van een wachtwoordmanager zijn het verlichten van een fenomeen als wachtwoordmoeheid, waarbij een gebruiker overweldigd kan raken door het onthouden van meerdere complexe wachtwoorden. De software kan deze wachtwoorden genereren, opslaan en automatisch invullen. Ook hoeft de gebruiker maar een hoofdwachtwoord te onthouden voor de beheersoftware.

Kritiek die op een wachtwoordmanager wordt gegeven is de kwetsbaarheid om het hoofdwachtwoord voor de applicatie te raden of te kraken, en zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Sommige wachtwoordmanagers proberen virtuele toetsenborden of biometrie zoals een vingerafdruk te gebruiken om dit te voorkomen.

Bekende software[bewerken | brontekst bewerken]