Walter Everaerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Walter Theo Anne Marie Everaerd (Sint Jansteen, 4 augustus 1937Bloemendaal, 4 oktober 2019) was een gewoon hoogleraar algemene klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Everaerd deed zijn kandidaatsexamen in 1962, zijn doctoraal examen psychologie in 1964 en promoveerde aan diezelfde Utrechtse universiteit in 1970 op Operante konditionering met chronisch psychiatrische patiënten. Vervolgens specialiseerde hij zich in seksuologie en schreef bijdragen voor het Nederlands instituut voor sociaal sexuologisch onderzoek. In 1979 werkte hij mee aan een Teleac-serie/-cursus over seksualiteit. Hij was lid van het eerste bestuur van de in 1981 opgerichte Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie. Hij werkte in 1986 mee aan het tweedelige werk Psychologie in Nederland 1985. Van 1993 tot 2006 werkte hij mee aan het losbladige Handboek klinische psychologie. Per 1 februari 1986 werd hij gewoon hoogleraar algemene klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij tevens dekaan was; volgens de universiteit was hij "gezichtsbepalend" voor de geschiedenis en ontwikkeling van haar afdeling psychologie. Op 28 juni 2002 ging hij met emeritaat.

Walter Everaerd was (co-)auteur van meer dan 260 publicaties (artikelen, hoofdstukken, etc.) en promotor van 60 dissertaties. Hij was president van de International Academy of Sex Research, seksuoloog van het jaar van de Poolse Seksuologische Academie, en ontving de Gold Medal van de World Association for Sexual health, de prestigieuze Heymansprijs van het Nederlands Instituut voor Psychologen, en de Van Emde Boas-van Ussel prijs. Walter Everaerd overleed in 2019 op 82-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 'Herinneringen aan Walter Everaerd' (Ellen Laan, Erick Janssen, eds.), in: Nederlands Tijdschrift voor Seksuologie 44 (2020) 1, p. 3-9.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]