Wandelsport Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wandelsport Vlaanderen vzw
Geschiedenis
Opgericht 2016
Structuur
Voorzitter Jozef Joosten
Plaats Industrielaan 11 bus 3
9990 Maldegem
Media
Website http://www.wandelsportvlaanderen.be/

Wandelsport Vlaanderen is in 2016 ontstaan uit de fusie van de 3 afzonderlijke Vlaamse wandelsportfederaties: Aktivia vzw, De Vlaamse Wandelfederatie vzw en De Vrije Vlaamse Recreatiesporten vzw.

Wandelsport Vlaanderen is een overkoepelende unisportfederatie waarbij de meeste wandelverenigingen uit de 5 Vlaamse provincies zijn bij aangesloten.

De federatie is erkend door Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso). Omwille van de fusie zijn er 2 secretariaten: in Maldegem (van het vroegere Aktivia) en een in Hasselt (van de vroegere Vlaamse Wandelfederatie).

Anderhalf miljoen wandelaars[bewerken]

Er zijn meer dan 350 wandelverenigingen aangesloten die gezamenlijk meer dan 60.000 leden tellen.

Deze verenigingen organiseren jaarlijks ruim 2.000 wandeltochten met alles samen meer dan 1.500.000 wandelaars.

Wandeltochten[bewerken]

Op deze wandeltochten kunnen de wandelaars veelal kiezen tussen minstens een korte, een middenlange en een lange afstand; respectivielijk minder dan 10 km, tussen de 10 en 40 km of boven de 40 km). Soms zijn er ook meerdaagse wandeltochten (bijvoorbeeld De Internationale Tweedaagse van Vlaanderen en de Vierdaagse van de IJzer) of tochten met een vrij hoge afstand (bijvoorbeeld De Nacht van West-Vlaanderen en De Dodentocht in Bornem).

De wandelingen zijn meestal individueel en verlopen op landelijke wegen, al dan niet verhard, met een specifieke voor het evenement aangebrachte bewegwijzering.

Langs het parcours zijn er ook voor meerdere controle- en rustposten.

De wandelaars beschikken in de meeste gevallen over een wandelboekje waarbij de afgelegde tocht met het aantal afgelegde kilometers in worden geregistreerd.

Vrijwilligers[bewerken]

De organisatie van dergelijke wandeltochten, alsook het bestuur van de verschillende verenigingen bestaat quasi uitsluitend uit vrijwilligers. Die staan niet enkel in voor het dagdagelijks beheer van de vereniging maar eveneens voor het uitwerken van het parcours, het bemannen van de start-, rust- en controlposten. Vaak organiseren de verenigingen ook uitstappen naar andere wandeltochten.

Specifieke producten[bewerken]

Wandelsport Vlaanderen brengt in eigen beheer een ledenblad uit met de naam Walking Magazine. Dit magazine verschijnt 5 maal per jaar en bevat naast reportages over wandelevenementen ook nog informatie over wandelmogelijkheden in binnen- en buitenland of specifieke producten die aansluiten bij de wandelsport.

Naast het ledenblad wordt er ook ieder jaar een wandelkalender gepubliceerd onder de naam Walking in Belgium. Deze vermeldt alle wandeltochten die georganiseerd worden door de aangesloten wandelverenigingen alsook deze van andere wandelfederaties met de nodige praktische organisatie zoals datum, start- en einduur, adres van de startplaats.

Bijkomende organisaties[bewerken]

Binnen de koepelorganistatie bestaan er ook nog formele of minder formele samenwerkingsverbanden tussen verschillende verenigingen.

Deze ontstaan vaak om gemeenschappelijk promotie te voeren voor de eigen wandeltochten, een specifieke streek te promoten en/of een element van competitie in te voeren.

Enkele voorbeelden van deze zijn Klaver 4 en De Kust Wandeltrofee.

Externe links[bewerken]