Wannée kookboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wannée Kookboek)
Wannée-kookboek (7e druk), met op de omslag een tekening van de Amsterdamse huishoudschool

Het Wannée kookboek, het Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, of kortweg het Amsterdams kookboek is een klassiek kookboek voor de Nederlandse keuken. Sinds de eerste uitgave van 1910 is het meer dan dertig keer herdrukt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kookboek was oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de Amsterdamse Huishoudschool. Daar werden meisjes (de school stond niet open voor jongens) voorbereid op een beroep als huishoudster of dienstbode, of voorbereid op hun klassieke rol als huisvrouw. De maatschappelijke standen- en klassenscheiding van de tijd werkte door tot in het onderwijs, met klassen voor leerlingen afkomstig uit verschillende sociale milieus.

Sociaal bewust stelde Cornelia Wannée (1880–1932) een kookboek samen met recepten voor de zogenaamde volkspot, burgerpot en de fijne keuken. Tien jaar later waren er al veertigduizend exemplaren verkocht. Doordat het kookboek bij elke herdruk aangepast wordt aan de smaak van de tijd en de nieuwste inzichten van de voedingsleer, is het onverminderd populair gebleven. Door het Amsterdamse VOC-handelsverleden, kenmerkt het Wannée Kookboek zich door een rijk gebruik aan kruiden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]