Wapen van Berg en Terblijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het wapen van Berg en Terblijt

Het wapen van Berg en Terblijt werd op 15 september 1819 per besluit van de Hoge Raad van Adel aan de Nederlands Limburgse gemeente Berg en Terblijt verleend. Het wapen bleef tot 1 januari 1982 in gebruik, op die datum ging de gemeente op in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het gehele wapen van Berg en Terblijt komt in aangepaste vorm terug in het wapen van Valkenburg aan de Geul.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:

In zilver een zwarte sleutel. Het schild voor de borst gedragen door een dubbele adelaar van natuurlijke kleur.[1]

Het wapen is zilver van kleur met daarop een staande zwarte sleutel. De sleutel staat met de baard, het gedeelte van de sleutel dat in het slot gestoken wordt, bovenaan en naar heraldisch rechts gedraaid. Achter het wapen een bruine dubbele adelaar met gele poten, snavels en tongen. De poten, snavels en tongen worden niet met namen genoemd omdat de adelaar van natuurlijke kleur is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van het wapen van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht. Centraal afgebeeld is de sleutel van Sint-Servaas, symbool van het kapittel. De dubbelkoppige adelaar verwijst naar de rijksvrijheid van het kapittel. Berg was tot 1794 een rijksheerlijkheid, behorende tot de elf banken van Sint-Servaas.[2] De schepenen werden benoemd door het kapittel, maar de schepenbank ressorteerde onder Valkenburg. Het oudste bekende zegel van de schepenbank vertoont Sint-Servaas met sleutel en staf. Terblijt had als heerlijkheid een eigen zegel, maar omdat er geen zegels bewaard zijn gebleven zijn daar geen elementen van opgenomen in het wapen.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]