Wapen van Dinther

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Dinther

Het wapen van Dinther werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Dinther bevestigd. Op 1 januari 1969 ging de gemeente samen met de gemeente Heeswijk op in de nieuw gevormde gemeente Heeswijk-Dinther, waarmee het wapen kwam te vervallen. Het wapen van Heeswijk-Dinther was een gedeeld wapen dat bestond uit de wapens van beide gemeenten. Op 1 januari 1994 ging Heeswijk-Dinther op in de gemeente Bernheze, op dat moment nog Heesch genaamd. In het wapen van Bernheze zijn geen stukken opgenomen die rechtstreeks zijn ontleend aan de voorgangers van de gemeente.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

Van sabel beladen met een klimmende leeuw van zilver, hebbende op deszelfs lijf een schildje van lazuur, beladen met zes bezans van goud, staande 3,2 en 1.[1]

De heraldische kleuren zijn sabel (zwart) en zilver (wit). Het schouderschildje is verleend in de kleuren goud op blauw. Dit zijn de rijkskleuren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De leeuw is afkomstig van het wapen van de familie Van der Leck, heren van Heeswijk en Dinther. Toen de heer van Heeswijk en Dinther, Van der Aa, met een nakomeling van Walraven van Bentheim trouwde, is waarschijnlijk het schouderschildje toegevoegd.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]