Wapen van Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke

Het wapen van Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke was het wapen dat bedoeld was voor de voormalige Zeeuwse gemeente Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke dat nooit officieel gevoerd is omdat het wapen in 1817 pas verkregen was terwijl de gemeente al in 1816 was opgeheven en in de gemeente Westkapelle was opgegaan dat al een eigen wapen had waarop geen elementen van het wapen van Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke zijn overgenomen. Waar het wapen vandaan komt is niet bekend, wel is bekend dat Abraham van der Aa het noemt in zijn Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er geen tekst is opgenomen bij de Hoge Raad van Adel, er is alleen een tekening,[1] zou de blazoenering van het wapen als volgt kunnen luiden:

In keel 3 golvende dwarsbalken van goud, in het schildhoofd vergezeld van een barensteel van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 13 parels.

Het schild zelf is rood van kleur met daaroverheen drie golvende dwarsbalken van goud. In het bovenste stuk rood is een zilveren barensteel geplaatst. Een enkele keer wordt de barensteel over de bovenste gouden dwarsbalk afgebeeld, zilver en goud mogen elkaar in de heraldiek niet raken, waardoor dit wapen een raadselwapen zou zijn. Echter een barensteel is een vorm van een breuk waardoor het toch is toegestaan.[2] Op het schild een gouden kroon met dertien parels op de rand.


Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hertemink, Ralf, Ser Poppekerke. Nederlandse Gemeentewapens. Geraadpleegd op 29 juni 2014.

Referentie

  1. Wapen: Gemeente Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke. Hoge Raad van Adel. Geraadpleegd op 9 juli 2014.
  2. Pama, C. (1987) Rietstaps Handboek der Heraldiek. Leiden: E.J. Brill. ISBN 90 04 08352 9