Wastora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wastora (Wasmachines, stofzuigers, radio's) was een Nederlands bedrijf en werd in 1953 opgericht door de broers Cees en Klaas Molenaar.

De eerste winkel van circa 60 vierkante meter werd gevestigd op de Westzijde te Zaandam. In de periode 1960-1975 werd de winkel vele malen verbouwd, tot een uiteindelijke oppervlakte van 12.000 vierkante meter. Naast het elektro-assortiment specialiseerde Wastora zich ook op andere gebieden, waaronder sport, goud en zilver, meubelen, kleding, geluidsdragers, fotografie, optiek, verlichting, rijwielen, parfumerie. Nadat Wastora in 1972 het noodlijdende AZ'67 overnam, en zij midden jaren zeventig successen boekte, werd Wastora een begrip in Noord-Holland maar trok ook klanten uit de rest van Nederland. De winkels van Wastora werden vooral op de zaterdagen zeer druk bezocht. Zo druk, dat de politie het verkeer rond de winkel moest regelen. Vele bekende nationale en buitenlandse artiesten traden op in de winkel. In 1971 werden enkele scènes van de film Turks Fruit in en rond de winkel opgenomen. Het hoogtepunt was in 1981, tijdens het kampioenschap van AZ'67 in de eredivisie. Vol trots werd het kampioensteam gehuldigd op het bordes van Wastora aan de Westzijde te Zaandam.

Begin jaren tachtig werd in samenwerking met de Noord-Hollandse supermarktorganisatie Grosmarkt het tweede warenhuis geopend in Alkmaar. Ook deze winkel werd een succes.

Eind jaren tachtig besloot Wastora om het elektronica-assortiment in Nederland uit te breiden. Er werden, onder de naam 'Wastora Elektro', speciaalzaken van ca. 2500 vierkante meter geopend in Den Helder, Haarlem, Beverwijk, Utrecht en Zwolle. De bedoeling was gefaseerd 15 winkels te openen in Nederland. In 1992 werd Wastora overgenomen door It's Electric (later It's) en Megapool; allebei ketens van Philips die inmiddels ter ziele zijn. Het pand in Zaandam bleef in bezit van de familie Molenaar en werd geëxploiteerd als een shop-in-shop-warenhuis, met onder meer Wastora als huurder. Het pand zou in 1993 een uitgebreide facelift ondergaan, maar werd op 30 augustus van dat jaar door een brand volledig verwoest wat het einde van Wastora betekende.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]