Weekend at Waikiki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weekend at Waikiki
Weekend at Waikiki (1988)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1983 - heden
Oorsprong Vlag Friesland Friesland
Genre(s) rock, pop, new wave
Label(s) Top Hole Records
Verwante acts Junkie XL
Leden
zanger Thijs Helfrich
zang, toetsen Wijnand Helfrich
drums Andre Gubbels
gitaar, zang Henk Gubbels
gitaar Han Raggers
gitaar Gert-Jan Veenstra
bas Jan Dijksma
geluid Raymond Buis
licht Klaas Pen
Oud-leden
toetsen Harry Raggers
drums Boelie Winter
gitaar, drums, producer Tom Holkenborg
percussie Jelke Haisma
drums Howard Clements †
gitaar Eelco Engelsma
synthesizer Joris Vos
[[1] Officiële website]
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Weekend at Waikiki is een Nederlandse band. Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, is (muzikaal gezien) het beroemdste lid van de band. De rest van de bandleden zijn: Jan Dijksma (Bas), Han Raggers (Gitaar), Gert-Jan Veenstra (Gitaar), Andre Gubbels (Drums) en de zangers Henk Gubbels (Gitaar/Zang), Wijnand Helfrich (Toetsen/Zang) en Thijs Helfrich (Zang).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De band begon in 1983[1] als een vriendenclub in het Friese Wolvega. De bandleden gingen studeren in Groningen en woonden tijdens die periode met elkaar in de vervallen Villa Volonté. Geïnspireerd door bands als Talking Heads, Devo, Japan, Frank Zappa en David Bowie speelden ze meer dan tien jaar in zalen door heel Nederland.

Ze namen twee cassettes op: If You Wanna Dance (1984) en Live Kro Rocktempel 25-3-1984 (1984); drie lp's: Perfect Punishment (1986), Villa (1987) en Casa (1988); drie cd's: Casa Grande (1989), Sputnik (1994) en Sonar (2018)[2]; en een flink aantal singles, waaronder de culthit Love in the most peculiar way[3].

Waikiki was een van de eerste westerse bands die uitgebreid ging toeren in het voormalige Oostblok. In 1988 gaat de band naar Polen en in 1989 naar de Sovjet-Unie,[4] waar ze onder andere in Sint-Petersburg (Rusland) en Tallinn (Estland) spelen. In 1990 varen ze drie weken over de dan sterk vervuilde Wolga. In het kader van Rock for Clear Water[5] wordt er gespeeld in alle belangrijke steden. De VARA brengt de toer in beeld.[6]

Inmiddels treedt de band niet meer op, maar een groot deel van de leden ziet elkaar nog wekelijks in hun studio op het Groningse platteland (Studio Spitsbergen) waar ze, samen met een aantal leden van de Groningse band I Spy, door blijven werken aan nieuw materiaal.[bron?] Het bekendste bandlid van Weekend at Waikiki is Tom Holkenborg, hij speelde een tijdje in Nerve maar werd bekend als Junkie XL.