Weerwolven (militaire eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weerwolven (militaire eenheid)
Embleem Weerwolven
Oprichting September 1944
Ontbinding 8 mei 1945
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Wehrmacht
Specialisatie Terroristische aanslagen plegen achter vijandelijke linies
Aantal Ongeveer 5000
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten SS-Obergruppenführer Hans-Adolf Prützmann

De Weerwolven (Duits: Werwolf) was een nazi-organisatie, opgericht in 1944 door Joseph Goebbels met steun van Adolf Hitler en Robert Ley. Zij had als doel het opleiden van nationaalsocialistische strijders om achter de geallieerde linies terroristische aanslagen te plegen. De organisatie gebruikte de wolfsangel als insigne. De naam verwijst naar de weerwolf, een mythologische figuur die 's nachts van een mens in een wolf verandert en mensen en dieren verslindt.

In maart 1945 pleegde een groepje Weerwolven een dodelijke aanslag op de pro-geallieerde Akense burgemeester Franz Oppenhoff. Ook werden er aanslagen gepleegd op geallieerde soldaten. De Weerwolven werden eind april 1945 omgevormd tot een partizanenorganisatie. Goebbels had het volk onder de noemer Aktion Werwolf opgeroepen over te gaan tot een partizanenoorlog, om zo alsnog de eindoverwinning voor Duitsland veilig te stellen. Van dit voorstel kwam echter weinig terecht. Na de val van het naziregime (mei 1945) viel de Weerwolven-beweging uiteen. In 1949 werden de plegers van de aanslag op burgemeester Oppenhoff berecht.

Van verdere activiteiten van de Weerwolven is weinig bekend. Ondanks de beperkte dreiging die uitging vanuit de Weerwolf-beweging, heeft de Sovjet-bezetter in de Sozialistische Besatzungszone (de latere DDR) massaal jongeren gearresteerd onder het voorwendsel van Werwolftätigkeit. Tal van jonge onschuldige tieners belandden als gevolg hiervan in de beruchte Speziallager, zoals Sachsenhausen, Buchenwald en Jamlitz. Velen onder hen overleefden hun gevangenschap niet.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Duitse Weerwolven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]