Weerwolven (militaire eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Symbool van het Duitse Weerwolven

Weerwolven (Duits: Werwolf) is de naam van een door Joseph Goebbels, met steun van Adolf Hitler en Robert Ley, in 1944 opgerichte organisatie. Zij had als doel het opleiden van nationaalsocialistische strijders, om achter de geallieerde linies terroristische aanslagen te plegen.

In april 1945 pleegde een groepje Weerwolven een dodelijke aanslag op de pro-geallieerde Akense burgemeester Franz Oppenhoff. Ook werden er aanslagen gepleegd op geallieerde soldaten. De Weerwolven werden eind april 1945 omgevormd tot een partizanenorganisatie. Goebbels had het volk onder de noemer Aktion Werwolf opgeroepen over te gaan tot een partizanenoorlog, om zo alsnog de eindoverwinning voor Duitsland veilig te stellen. Van dit voorstel kwam echter weinig terecht. Na de val van het naziregime (mei 1945) viel de Weerwolven-beweging uiteen. In 1949 werden de plegers van de aanslag op burgemeester Oppenhoff berecht.

Van verdere activiteiten van de Weerwolven is weinig bekend. Ondanks de beperkte dreiging die uitging vanuit de Weerwolf-beweging, heeft de Sovjet-bezetter in de Sozialistische Bezatsungszone (de latere DDR) massaal jongeren gearresteerd onder het voorwendsel van Werwolftätigkeit. Tal van jonge onschuldige tieners belandden als gevolg hiervan in de beruchte Speziallager, zoals Sachsenhausen, Buchenwald en Jamlitz. Velen onder hen overleefden hun gevangenschap niet.

De Duitsers gebruikten de Wolfsangel als insigne van de weerwolven.

Bekende Weerwolven[bewerken]

Zie ook[bewerken]