Wekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het klassieke model
Reiswekkertje. De gele wijzer geeft de wektijd aan. De wekker gaat af als de uurwijzer over de gele wijzer komt.
Wekkerradio
Een wandklok bevat vaak ook een wekker. Bij deze klok dient het grote gewicht voor het uurwerk en de uurslag. De twee kleine gewichtjes dienen voor de wekker. Door de gewichtjes aan een haakje op te hangen, wordt de wekker uitgeschakeld. De wektijd wordt ingesteld met een wijzertje dat met de uurwijzer meedraait.

Een wekker is een klok, die op een vooraf ingesteld tijdstip een geluid- of een ander signaal geeft, met het doel de gebruiker te wekken. Als men wakker is, kan het geluid afgezet worden.

De klassieke wekker is een mechanische klok, die iedere dag opgewonden moet worden. Bovenop zitten twee bellen, met een klepel daar tussenin. Aan de achterzijde kan de wektijd ingesteld worden.

Wanneer het apparaat ook een radio bevat, spreekt men van een wekkerradio. Op het ingestelde tijdstip gaat de radio spelen. Zo'n wekkerradio heeft meestal ook een inslaapfunctie, dat wil zeggen dat de radio na enige tijd (30 of 60 minuten) vanzelf uitschakelt.

In een vertaling uit het Engels wordt soms 'alarmklok' geschreven in plaats van 'wekker'. Zie ook Alarm (apparaat).

Sluimerfunctie[bewerken]

Veel moderne wekkers hebben een sluimerfunctie, die handig is voor mensen die de wekker afzetten en daarna weer in slaap vallen. Wordt het wekgeluid afgezet, dan zal de wekker na enkele minuten opnieuw afgaan.

Wekkergeluiden[bewerken]

De volgende geluiden zijn in Ogg Vorbis.