Welstandsklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welstandsklasse is een term die gebruikt wordt om de aantrekkelijkheid van een winkel- of kantoorlocatie aan te duiden. De schaal loopt in vijf stappen van A naar C, hierbij is een A-locatie het meest aantrekkelijk en een C-locatie het minst.[1] In een enkel geval loopt de schaal van A naar D.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

De vijf stappen gaan als volgt: A1, A2, B1, B2 en C. Hieronder een overzicht van de verschillende klassen:

A-locaties[bewerken | brontekst bewerken]

De A-locaties voor winkels zijn opgesplitst in A1 en A2. Kantoren kennen echter alleen de A-locatie. Bij kantoren is een A-locatie goed bereikbaar, of is goed zichtbaar vanaf een grote weg.[2]

A1

De A1-locaties voor winkels zijn het duurst, de straten zijn meestal bekend als winkelstraat en trekken dan ook de grote (inter)nationale winkelketens, winkels uit het hogere segment en de meeste klanten aan. Bij de A1-locaties is er een maximale leegstand van 5%. Over het algemeen bevinden deze straten zich in de binnensteden.

A2

Aan de straten die naar de A1-locaties leiden, bevinden zich de A2-locaties. Er is iets meer leegstand, tussen de 5 en 10% en de landelijke ketens komen minder voor. Deze locaties zijn ook iets goedkoper. Vaak zijn er wel al meer parkeerplaatsen te vinden dan bij de A1-locaties.[3]

B-locaties[bewerken | brontekst bewerken]

B-locaties zijn doorgaans goedkoper dan A-locaties. Vaak zijn hier speciaalzaken gevestigd.[4]

B1

Omdat deze locaties goedkoper zijn, zitten op deze locaties veel lokale zelfstandige ondernemers. Veel voorkomende winkels zijn textiel- en schoenenwinkels, maar ook horeca.

B2

Langs B2-locaties komt veel (auto)verkeer. Deze locaties kennen vaak grote winkelzaken, zoals discountzaken, sportzaken en supermarkten. Bij B2-zaken zijn ook grotere aantallen woningen te vinden. Ongeveer 80% van de zaken is in handen van zelfstandige ondernemers.

C-locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze locaties bevinden zich vaak grote parkeerplaatsen en de huurprijs per m2 is hier laag. Doorgaans bevinden deze locaties zich buiten het stadscentrum.[4] Bedrijven die zich hier vestigen zijn vaak voorzien van grote showrooms, voorbeelden zijn onder andere bouwmarkten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Leurs, Roland, Betekenis welstandsklasse in vastgoed. Vindbaar vastgoed (2015). Geraadpleegd op 15 december 2016.
  2. A-locatie. Marketing termen.nl. Geraadpleegd op 4 mei 2017.
  3. ABC locaties. De Nationale Franchise Gids. Geraadpleegd op 4 mei 2017.
  4. a b B-locatie. Marketing termen.nl. Geraadpleegd op 4 mei 2017.