Wenceslaus I van Teschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wenceslaus I van Teschen
1413-1474
Hertog van Teschen
Periode 1431-1474
Voorganger Bolesław I
Opvolger Przemyslaw II & Bolesław II
Vader Bolesław I van Teschen
Moeder Euphemia van Mazovië
Dynastie Piasten

Wenceslaus I van Teschen (1413 - Bielitz, 1474) was de oudste zoon van hertog Bolesław I van Teschen en Euphemia van Mazovië. Na de dood van zijn vader in 1431, bestuurde Wenceslaus samen met zijn broers en zijn moeder het hertogdom. Na de deling van de goederen van zijn vader in 1442, regeerde hij in Bytom en Siewierz en kreeg ook delen van Teschen. Spoedig verkocht hij Siewierz aan kardinaal Zbigniew Oleśnicki, de bisschop van Krakau. In 1452 ruilde hij Bytom om voor Bielitz met zijn broer Bolesław II.

In 1439 huwde Wenceslaus met Elisabeth, dochter van keurvorst Frederik I van Brandenburg. Zij was de weduwe van Lodewijk II van Liegnitz. Het huwelijk eindigde in 1445-1446 om onbekende redenen. Wenceslaus stierf zonder kinderen in Bielitz in 1474.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Wenceslaus I, Duke of Cieszyn op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.