Wervelwind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een wervelwind is omhoog wervelende vochtige lucht die kan ontstaan in een onweersbui. De roterende lucht kan snelheden bereiken van een paar honderd kilometer per uur en zichtbaar worden als een trechtervormige uitstulping onder een wolk. Door het voortbewegen van de wolk met slurf en al kan een schadespoor ontstaan van soms kilometers lengte.

Stofhoos[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie stofhoos voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een stofhoos is een kleine, relatief zwakke wervelwind die op warme dagen kan ontstaan door convectie in de lucht boven een sterk opgewarmd oppervlak. Door het warme oppervlak wordt het stof opgenomen in een hoos vandaar stofhoos. Een stofhoos is een trechtervormige hoos alleen bestaat ongeveer 50% uit water en wordt meestal ook niet zo groot.

Windhoos[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie windhoos voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lichte wervelwinden, zoals die zich in Nederland en België voordoen, worden windhoos genoemd. Een windhoos is een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Vooral in de zomerperiode, maar soms ook in de winter, gaan buien zo nu en dan vergezeld van windhozen. De hoos trekt met de bui mee en kan een spoor van vernielingen achterlaten.

Waterhoos[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie waterhoos voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een waterhoos is een windhoos die bij buien boven water optreedt en het land niet bereikt. De slurf raakt het wateroppervlak en zuigt het water op.

Tornado[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie tornado (wervelwind) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een tornado is een wervelwind met zeer grote windsnelheden tot enkele honderden kilometers per uur en een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometer, die meestal zichtbaar is doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal van het aardoppervlak wordt opgetild.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]