Wes Studi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wes Studi
Wes Studi
Algemene informatie
Volledige naam Wesley Studi
Geboren Nofire Hollow, 17 december 1947
Land Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Wes Studie
Jaren actief 1988-
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wesley 'Wes' Studi (Nofire Hollow (Oklahoma), 17 december 1947) is een Amerikaans acteur van Cherokee-Indiaanse afkomst. Hij won verschillende filmprijzen, waaronder de Artist of the Decade-prijs op de First Americans in the Arts Awards in 2000. Hij debuteerde in 1989 op het witte doek als Buff in Powwow Highway en speelde sindsdien in meer dan dertig films, meer dan veertig inclusief televisiefilms.

Studi is getrouwd met Maura Dhu Studi, met wie hij zoon Kholan kreeg. Zij is zijn tweede echtgenote, nadat hij eerder getrouwd was met Rebecca Graves. Uit dat huwelijk kwamen Studi's dochter Leah en zoon Daniel voort.

Verschillende malen werd Studi gecast als slechterik, bijvoorbeeld in Dances with Wolves (1990) als een kwaadaardige Pawnee Indiaan en in Last of the Mohicans (1992) als de bloeddorstige Huron Indiaan Magua. In The New World (2005) vertolkte Studi Indianenleider Opechancanough, wederom een vijand van 'de blanken'.

De film Geronimo, an American Legend (1993), met Studi in de titelrol als de Apache-Indiaan Geronimo, won een Western Heritage Award. Deze verfilming ging meer over de legendarische figuur Geronimo dan over de historische persoon.

In de Amerikaanse televisieserie Into the West (2005) speelde hij daarentegen Cheyenne-leider Black Kettle, een toonbeeld van redelijkheid en wiens vredelievendheid ten opzichte van blanken werd beloond met bloeddorstige agressie van hun kant. Ook in Hostiles (2017) belichaamde Studi een ziek Cheyenne-opperhoofd, Yellow Hawk, die na een jarenlange opsluiting de toestemming krijgt met zijn familie terug te keren naar zijn geboortegrond om er te sterven.

In Skinwalkers (2002) speelde Studi luitenant Joe Leaphorn, een van de twee Indiaanse politie-agenten uit de boeken van detectiveschrijver Tony Hillerman (Jim Chee, de jongere agent, werd gespeeld door Adam Beach). Leaphorn is een voorbeeld van een meer uitgewerkt menselijk karakter in plaats van een karikatuur van een slechte of juist geïdealiseerde Indiaan.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 10+ televisiefilms