West-Indisch Pakhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
West-Indisch Pakhuis

Het West-Indisch Pakhuis in Amsterdam dateert uit 1642 en is gelegen op Rapenburg, waar de Oudeschans het IJ instroomt. Het heeft de status van monumentaal pand. Het gebouw aan het 's-Gravenhekje 1a wordt gebruikt als kantoorruimte door organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking. Ook worden ruimtes in het pand gebruikt voor evenementen.

Het West-Indisch Huis dat voor 1642 fungeerde als kantoor en archief van de West-Indische Compagnie ligt aan de Herenmarkt/Haarlemmerstraat.

Geschiedenis[bewerken]

Het pand deed oorspronkelijk dienst als opslagruimte voor handelswaren van de West-Indische Compagnie (WIC) in Amsterdam. Op de begane grond werden huiden opgeslagen en geperst die uit handelsposten zoals Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) naar Amsterdam werden vervoerd.

Tussen 1647 en 1674 diende het pand tijdelijk als hoofdkwartier van de WIC. Vanuit dit pand waren de bevelhebbers verantwoordelijk voor alle handelsactiviteiten waaronder de handel in goud, suiker en slaven. Vanaf 1647 waren zij ook formeel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Nieuw-Amsterdam, tot het in 1664 door de Engelsen werd ingenomen, en de nederzetting de naam New York kreeg.