Westfaal (paard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westfaal
Westfaal
Westfaal
Basisinformatie
Herkomst Westfalen
Gebruik sportpaard, recreatiepaard
Eigenschappen
Stokmaat 165 – 172 cm
Kleuren bruin, vos en overige
Karakter goedmoedig
Fokkerij
Stamboek Westfälisches Pferdestammbuch e.V.
Website westfalenpferde.de
Lijst van paardenrassen

De Westfaal of het Westfaals paard is een paardenras dat gefokt wordt in Westfalen in Duitsland. Het warmbloedras behoort tot de grootste stamboeken in Duitsland en is een succesvolle deelnemer in vele takken van de paardensport.

Geschiedenis[bewerken]

In 1826 werd in Warendorf het Landgestüt Warendorf opgericht. In het begin had het weinig succes omdat de fokdoelen niet overeenkwamen met de wensen van de omgevende boeren. Pas tegen het einde van de 19e eeuw kwam het stamboek aan hun wensen tegemoet en werd het succesvol met zowel warmbloed als koudbloed paarden.

In 1904 werd het Westfälische Pferdestammbuch opgericht dat beide types evenredig vertegenwoordigde. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk op zware trekpaarden voor de landbouw en lichtere tuigpaarden voor overige paardentractie.

Met de motorisering van de landbouw in de jaren 1950 nam de behoefte aan deze gebruikstypes snel af en verlegde men de richting naar het fokken van een veelzijdig rijpaard voor de landelijke ruitersport. Bloedtoevoer van met name Duitse rassen zoals Hannoveraan, Holsteiner en Trakehner, maar ook Selle Français en een klein percentage Anglo-Arabier en andere volbloedrassen werd ingezet ter veredeling. Op deze manier ontwikkelde zich langzaam maar zeker het ras zoals het nu bestaat.

Exterieur[bewerken]

De Westfaal beantwoordt aan de voorstelling die men zich van een hedendaags sportpaard maakt. Het ras lijkt wel op de Hannoveraan, die sterk aan de bloedlijnen bijdroeg, maar is in het algemeen iets groter omdat er minder volbloed ingekruist werd.

Karakter[bewerken]

De Westfaal geldt als een verhoudingsgewijs rustig sportpaard, dat ook zeer geschikt is als recreatiepaard. Het paard is betrouwbaar en leergierig en bovendien vriendelijk ten opzichte van de mens.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Westphalian (horse).