Westinghouse Electric Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Westinghouse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westinghouse Electric Company
Westinghouse Electric Company
Vroeger hoofdkwartier op Broadway, New York
Vroeger hoofdkwartier op Broadway, New York
Oprichting 1886
Oprichter(s) George Westinghouse
Eigenaar Toshiba
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Website http://www.westinghouse.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Westinghouse Electric Company, later omgedoopt tot Westinghouse Electric & Manufacturing Company was één van de grootste Amerikaanse elektromaatschappijen. De firma kocht CBS in 1995 en werd omgedoopt tot CBS Corporation in 1997.

Geschiedenis[bewerken]

Westinghouse is begonnen als Westinghouse Air Brake Company in 1869. Het bedrijf werd opgericht door uitvinder George Westinghouse (1846-1914) en maakte remsystemen voor stoomtreinen op basis van perslucht. Remmers op treinen moesten namelijk van wagon naar wagon rennen, vaak bovenlangs, om de rem op iedere wagon handmatig te bedienen. In 1872 verkreeg hij octrooi op de naar hem genoemde westinghouserem die tot heden in gebruik is bij de spoorwegen. Daarnaast voerde Westinghouse vele verbeteringen door in spoorseinen en richtte hij de Union Switch and Signal Company op om zijn bedachte seinen en treinbeveiligingssystemen te fabriceren en te installeren. Terwijl hij aan zijn luchtremsysteem werkte, zag hij hoe belangrijk het was om machines en gereedschappen te standaardiseren, een methode die hij later ging toepassen bij al zijn zakelijke belangen.

In 1884 richtte hij Westinghouse Electric Company op. Twee jaar later omgedoopt tot Westinghouse Electric & Manufacturing Company. Westinghouse kocht de patenten van Nikola Tesla die betrekking hadden op een meerfasig wisselstroomsysteem, waarmee hij concurreerde met het gelijkstroom systeem van Thomas Edison. Hij startte ook met elektriciteitstransport met hoogspanningskabels over lange afstanden en het opwekken van elektriciteit door middel van waterkrachtcentrales bij de Niagarawatervallen in 1896.

Opsplitsing en verkoop[bewerken]

In 1997 nam Siemens AG het niet nucleaire deel over, waaronder andere de divisies stoomturbines en generatoren onder viel.

In 1999 kwam Westinghouse in handen van het Britse staatsbedrijf British Nuclear Fuels (BNF). Westinghouse was een goede aanvulling vanwege het brede pakket van producten en diensten die het aanbood aan de nucleaire sector zoals de fabricage van installaties, componenten, brandstof en het veilig slopen van buitengebruik gestelde installaties. BNL had zo’n $1,1 miljard betaald. In 2006 werd Westinghouse na een bod van $5,4 miljard verkocht aan het Japanse Toshiba.

Externe links[bewerken]