Wet toezicht accountantsorganisaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wet toezicht accountantsorganisaties of Wta is een op 28 juni 2005 aangenomen wet in Nederland waarin onder meer onafhankelijk publiek toezicht op accountants die die wettelijke controles uitvoeren geregeld wordt. Het toezicht is in de Wta toebedeeld aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wet toezicht accountantsorganisaties regelt het toezicht op accountantsorganisaties. De externe accountant die een onderneming drijft (eenmanszaak) en niet in een organisatorisch verband met andere externe accountants verbonden, wordt ook - bij wijze van juridische fictie - aangemerkt als een accountantsorganisatie. Daarbij geldt dat accountantsorganisaties die wettelijke controles willen uitvoeren over een vergunning dienen te beschikken. Zonder een dergelijke vergunning kunnen geen wettelijke controles meer worden uitgevoerd.

De eisen die de Wta stelt aan accountantsorganisaties liggen op het terrein van:

  • betrouwbaarheid, deskundigheid en vakbekwaamheid van de personen die (mede)belast zijn met het dagelijks beleid
  • de zeggenschapsstructuur
  • het stelsel van kwaliteitsbeheersing
  • de onafhankelijkheid, geheimhouding en waarborgen voor beheerste en integere bedrijfsuitoefening.

Tevens stelt de Wta eisen aan externe accountants. Deze hebben onder meer betrekking op: vakbekwaamheid, onafhankelijkheid, objectiviteit en integriteit, geheimhouding, melding (onder bepaalde voorwaarden) van een redelijk vermoeden van fraude van materieel belang, naleving beroepsreglementering en melding in geval van een tuchtzaak.

In het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta) worden enkele eisen uit de Wta nader uitgewerkt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]