Wetgevende Assemblee van het Federaal District

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebouw van de Assemblee

De Wetgevende Assemblee van het Federaal District (Spaans: Asamblea Legislativa del Distrito Federal) is het orgaan dat de functies van de wetgevende macht van het Mexicaanse Federaal District, oftewel het parlement van Mexico-Stad, vervult.

De taken van de assemblee worden uiteengezet in artikel 122 van de Mexicaanse grondwet. Formeel geldt de Wetgevende Assemblee niet als wetgevende macht, maar als orgaan dat de functies van een wetgevende macht vervult, daar het Congres van de Unie, het Mexicaanse parlement, zich ook al in het Federaal District bevindt en het volgens de grondwet niet is toegestaan dat zich twee zetels van wetgevende macht in dezelfde entiteit bevinden. Er gaan in Mexico-Stad echter steeds meer stemmen op dit systeem te veranderen, en het Federaal District te verheffen tot een volledige staat en de Wetgevende Assemblee tot staatscongres.

De Wetgevende Assemblee werd opgericht in 1987 als Assemblee van Vertegenwoordigers van het Federaal District, maar met beperktere bevoegdheden dan de huidige assemblee. Voor 1987 lag de wetgevende macht bij het Departement van het Federaal District, dat in de praktijk een ministerie was en waarvan het bestuurd werd aangewezen door de president van Mexico. In 1997 werd de Wetgevende Assemblee in haar huidige vorm met de huidige bevoegdheden opgericht.

De Assemblee telt 66 leden die voor drie jaar gekozen worden. 40 leden worden door een districtenstelsel gekozen en de overige 26 volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging, waarbij evenwel rekening wordt gehouden met het aantal zetels dat al door het districtenstelsel zijn toegekend. De huidige zetelverdeling is als volgt:

Externe link[bewerken]