Naar inhoud springen

Wetterau-Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wetterau-Museum
het museum vanaf het westen
Locatie Friedberg
Coördinaten 50° 20′ NB, 8° 45′ OL
Type cultuurhistorisch museum
Thema regio Wetterau
Openingsdatum circa 1900
Detailkaart
Wetterau-Museum (Duitsland)
Wetterau-Museum
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Wetterau-Museum is een museum in Friedberg in de Duitse deelstaat Hessen. Het toont cultuurhistorische stukken en archeologische vondsten uit de regio Wetterau.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Zwaartepunten uit verschillende tijdperken worden belicht. Er wordt ingegaan op de Keltische en Romeinse tijd, de middeleeuwen (het burggraafschap Friedberg en de burcht van Friedberg), de nieuwe tijd (mechanisering van de landbouw) en de 20e eeuw (de Tweede Wereldoorlog en de Amerikaanse bezettingszone). Speciale aandacht is er in de vaste opstelling voor de stationering in de periode van 1958 tot 1960 van Elvis Presley als dienstplichtig militair in Friedberg.

Geschiedenis van het museum[bewerken | brontekst bewerken]

Binnenhof

Het museum werd kort voor het begin van de 20e eeuw opgericht, in de tijd dat er in Friedberg talrijke vondsten werden gedaan uit de Romeinse tijd. In deze tijd werd ook de Friedberger Geschichtsverein (geschiedkundige vereniging) opgericht.

De huidige locatie was sinds 1882 in gebruik als stedelijke paardenstal en vakschool. Het museum werd hier in 1913 naartoe verhuisd en kende ervoor enkele andere adressen. Door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd het hier echter pas op 16 mei 1920 heropend. In de Tweede Wereldoorlog waren hier soldaten gelegerd.

De naam wijzigde enkele malen. Voorheen heette het Historisches Museum der Stadt und der Wetterau en verder nog het Wetterauer Museum. Het pand is een beschermd erfgoed.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wetterau-Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.