Wheelie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dynamische aslastverplaatsing.JPG

Een wheelie is het zodanig balanceren op een motorfiets dat men alleen op het achterwiel rijdt.

Een wheelie wordt veroorzaakt door het “in de ketting klimmen” bij forse acceleratie. Hoewel het goed mogelijk is bij lage snelheid een wheelie te maken, komen onverwachte wheelies voornamelijk voor bij motorfietsen met veel vermogen die ook nog weinig gewicht op het voorwiel hebben.

In de meeste gevallen ontstaat een wheelie echter niet onverwachts: coureurs voeren ze uit om een goed resultaat te "vieren". Wheelies op de openbare weg zijn verboden.

Een wheelie is ook mogelijk op een "gewone" fiets of BMX. Om een wheelie op een fiets te starten kun je in een ruk het stuur naar achteren trekken en tegelijkertijd hard trappen.

Front wheelie[bewerken]

Een zogenaamde front wheelie of stoppie is een wheelie op het voorwiel van een motorfiets door hard te remmen.

Hierbij wordt door dynamische aslastverplaatsing het achterwiel in de lucht getrokken en rijdt de motor dus alleen op het voorwiel.

Dit wordt ook bij freestyle motocross als oefening uitgevoerd.

Wheeliebar[bewerken]

Wheelie

Bij motorsprint en dragrace wordt zeer snel geaccelereerd met motorfietsen met een zeer hoog motorvermogen. Hierdoor kan een wheelie ontstaan en kan de motorfiets zelfs achteroverslaan. Daarom worden bij deze sporten wheeliebars (ook wel: roll bars) gebruikt. Dit zijn stangenstellen met kleine wieltjes die achter aan de motorfiets worden gemonteerd. Als een wheelie ontstaat, raken de kleine wielen de grond en voorkomen ze het achteroverslaan.