Wieken (windturbine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Inspectie van de rotorbladen bij een windturbine

Wieken zijn het deel van een windturbine die de wind vangen en doorgeven aan de as.

De bladen van een windturbine hebben een vleugelprofiel, waardoor ze de windenergie efficiënter kunnen omzetten in een roterende beweging, die door de turbine omgezet kan worden in elektrische energie.

Wieken van windmolens zijn van hout met canvas zeilen. Moderne windturbines hebben bladen van aluminium of een composiet met daarin plastic en aluminium of polyester en polyurethaan.

Windturbines uit de beginperiode hadden twee wieken. Naarmate de windmolens in omvang toenamen is men overgestapt op drie bladige windturbines. Door de groei in omvang zijn ook de lengtes van de wieken toegenomen. Begin jaren 80 hadden windmolens nog een diameter hadden van gemiddeld 15 meter, inmiddels is deze gegroeid tot 160 meter. [1] De verwachting is dat deze groei met de nieuwste generatie windturbines nog wel door zal gaan.

Het plaatsen van windturbinebladen is een gevaarlijk moment. De wiek namelijk gemaakt om zo veel mogelijk wind te vangen en om te zetten in beweging. Dit is de reden waarom het windstil moet zijn op het moment van hijsen.

In tegenstelling tot de energie die een windmolen genereert, is niet alles aan een windmolen duurzaam. Zo zijn de meeste windmolenwieken gemaakt van een composiet van polyester en polyurethaan, een combinatie die na gebruik slecht te recyclen is[bron?]. De levensduur van een windmolenwiek bedraagt ca. 15-20 jaar. De afvalstroom bedroeg in 2007 reeds 200 bladen per jaar, over 15 jaar zal die zijn toegenomen tot minstens 1200 wieken per jaar. Om het tweede leven van deze wieken te promoten, is een speeltuin ontworpen waar vijf afgeschreven wieken worden hergebruikt als speeltuig.[2]