Wigardus à Winschooten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wigardus à Winschooten (Amsterdam, c. 1639 - c. 1685) werd als filosofisch student op 29 juli 1659 te Leiden ingeschreven. Op 9 maart 1668 werd hij onderwijzer klassieke talen aan de Latijnse school aldaar.

Hij is bekend van het verklarend woordenboek Seeman, behelsende een grondige uitlegging van de Neederlandse konst, en spreekwoorden, voor soo veel die uit de Seevaart sijn ontleend,... Dit woordenboek verscheen op het hoogtepunt van de Nederlandse zeevaart. Termen uit de scheepvaart drongen door tot de gewone taal. Winschooten beschreef de letterlijke en de figuurlijke betekenis van Nederlandse woorden in het Nederlands in een tijd dat normale woordenboeken tweetalig waren. Het was het eerste woordenboek waarin de betekenis van spreekwoorden werd uitgelegd.[1] Winschooten stond ook stil bij folklore en ambachten, bij dialecten en groepstalen, bijvoorbeeld van vrouwen.[2]

Letterkonst, sijnde het eerste deel van de Neederlandse Spraakkonst, dat de uitspraak van letters en lettercombinaties behandeld, was ook van zijn hand.

Bibliografie[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Op 2 mei 1670 ging hij te Amsterdam met Alida Pel in ondertrouw.

Externe links[bewerken]