Wikipedia:Archief/Wikipedia:Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 1 dec 2008 08:24 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Op deze pagina wordt essentiële en actuele informatie betreffende de Wikimedia Foundation verzameld en besproken. Het gebodene grijpt met name terug op de openbare Foundation-l discussielijst, maar gebruikt ook andere bronnen zoals onder andere de Metawiki.

Het is dus:

  • een informatieplatform
  • een discussieplatform


Wikimedia Foundation

Wikimedia Foundation

Relevante koppelingen
Geplaatst op 03.05.2007

De Wikimedia Foundation is verantwoordelijk voor verschillende projecten, zoals Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikicommons, Wikinews, Wikispecies en Wikiversity.

  • De Foundation beheert en bezit een groot deel van de servers, waarop de projecten lopen
  • De Foundation is die eenheid die juridisch aangesproken kan worden
  • De Foundation is de bezitter van het de merknamen van de projecten, waaronder "Wikimedia" en "Wikipedia".
  • De Foundation stelt de projectoverstijgende voorwaarden vast.
  • De Foundation heeft in verschillende landen zogeheten "lokale chapters". De Nederlandse zusterorganisatie is de Wikimedia Vereniging Nederland.

Meer encyclopedische informatie is te vinden in het Wikipedia-artikel over de Wikimedia Foundation.


Brands - Namen van de projecten

Brands - Namen van de projecten

Relevante koppelingen
Geplaatst op 09.05.2007

Erik Moeller, bestuurslid van de Foundation, heeft op persoonlijke titel een voorstel gedaan om de verschillende Wikimedia projecten te rebranden.

Dit is zijn voorstel:

oud nieuw
Wikipedia Wikipedia
Wikimedia Wikipedia Foundation
MediaWiki MediaWiki
Wikisource Wikipedia Sources
Wikibooks Wikipedia Textbooks
Wikiquote Wikipedia Quotes
Wiktionary Wikipedia Dictionary
Wikimedia Commons Wikipedia Commons
Wikispecies Wikipedia Species
Wikinews Wikipedia News
Wikiversity Wikipedia Learning

Voordelen:

  • De redenen daarvoor zijn dat Wikipedia bij veruit het sterkste merk is, waarbij de ontwikkeling van de andere projecten niet zo is, als Wikipedia ooit heeft laten zien. De andere projecten kunnen zo beter meeliften op het succes.
  • Wiki als herkenning voor Wikimedia-projecten is slecht: Het verschil tussen Wikitravel (geen Wikimedia project) en Wikibooks (wel een Wikimedia project) is nauwelijks te zien.
  • Verwarring tussen Wikimedia en Wikipedia, als ook MediaWiki en Wikimedia is dan opgelost.
  • Makkelijkere bescherming van de merken
  • Verbetert de samenhang tussen de gemeenschappen van de verschillende projecten.

Risico's:

  • Acceptatie van de afzonderlijke gemeenschappen
  • Diverse problemen bij de verandering van de naam (verwijzingen binnen de projecten naar de andere projecten)

Op dit idee volgden vele (ook emotionele) antwoorden met als teneur dat dit een slecht idee is, juist omdat de gemeenschappen verschillend zijn en het woord pedia in de naam niet overeenkomt met de doelstellingen van de overige projecten. Anderzijds wordt een vergelijking gemaakt met bijvoorbeeld Google dat ook afgeleiden heeft als Google Mail, Google Books, Google Docs, etcetera.

De Brand (Wikipedia als de sterkste, zie USAToday Brandsurvey op ZDnet) is een centraal punt, ook als zodanig behandeld binnen de Foundation, om geld los te weken, om alle projecten aan de gang te houden.

Een verder centraal punt in de discussie is om binnen de Wikipedia-projecten de zusterprojecten veel sterker te promoten, dit ook omdat het meeste verkeer naar de zusterprojecten kennelijk via Wikipedia loopt. (hier wordt dus voorgesteld de overige merken sterker op te bouwen).

Erik Moeller heeft op meta een pagina/enquete geopend waar men de mening tav de Wikimedia Brands kan weergeven. Volg deze link: meta:Wikimedia_brand_survey.


Deze brand survey loopt nog maar er is een tussenrapport verschenen. Londenp zeg't maar 10 jul 2007 12:48 (CEST)[reageren]

Creative Commons 3.0

Creative Commons 3.0

Relevante koppelingen
Geplaatst op 03.06.2007

Tot op heden werd als mogelijke licentie voor het uploaden van afbeeldingen, naast de GFDL ook de mogelijkheid voor de Creative Commons licentie CC-BY-SA 1.0, 20. en 2.5 (SA staat voor share-alike: iedereen mag doen met de afbeelding wat hij of zij wil, ook veranderen, commercieel gebruiken). Sinds kort is ook de versie 3.0 van de Creative Commons licentie uitgekomen, maar deze is nog niet op commons geactiveerd. Ook Flickr en Deviant art hebben de nieuwe versie van de licentie nog niet ingevoerd.

Een verandering ten opzichte van de 2.5 licentie die als mogelijk negatief wordt gezien is deze:

  • Except as otherwise agreed in writing by the Licensor or as may be otherwise permitted by applicable law, if You Reproduce, Distribute or Publicly Perform the Work either by itself or as part of any Adaptations or Collections, You must not distort, mutilate, modify or take other derogatory action in relation to the Work which would be prejudicial to the Original Author's honor or reputation.

Ik ben geen advocaat (IANAL) maar volgens bepaalde mensen betekent dit dat de licentie niet vrij is onder de Europese rechtgeving (echter wel onder de Amerikaanse rechtgeving). Het gaat hierbij om "morele rechten", wat deze clausule zegt is dat hoewel je een afbeelding zou mogen veranderen (zoals bij de versie 2.5), dit niet het geval is wanneer de verandering negatief uitvalt voor de eer of reputatie van de originele auteur.

Wie de beslissing nemen moet of CC-BY-SA 3.0 als licentie aangeboden dient te worden ligt of bij het Foundation bestuur of bij de gemeenschap, dat is niet helemaal duidelijk.

De huidige situatie is zo dat afbeeldingen met de licentie CC-BY-SA 3.0 op het internet niet op commons of andere Foundation-projecten kunnen worden geupload omdat de aangeboden licenties niet compatibel zijn met de 3.0 versie.

Londenp zeg't maar 3 jun 2007 13:05 (CEST)[reageren]

Het lijkt me dat, als dat tenminste het enige bezwaar is tegen CC3, we deze lokaal in ieder geval gewoon kunnen toelaten daar artikel 25.1d deze bescherming al aan alle werken geeft, zelfs de werken waarvan het auteursrecht is overgedragen. - Dammit 3 jun 2007 13:24 (CEST)[reageren]
Update: De Nederlandse versie van CC-BY-SA-2.5 blijkt ook al expliciet te vermelden dat dit recht in acht genomen dient te worden (zie artikel 4d). - Dammit 3 jun 2007 16:03 (CEST)[reageren]

Engelse Wikiquote 10.000 artikelen

Engelse Wikiquote 10.000 artikelen

Relevante koppelingen
Geplaatst op 07.05.2007

De Engelstalige Wikiquote bereikt 10.000 artikelen. Het 10.000e artikel gaat over Langdon Smith. Wikiquote is een project voor het verzamelen van citaten, dat begon op 27 juni 2003. De Nederlandstalige Wikiquote heeft momenteel 433 pagina's en viert op 26 mei de derde verjaardag.

Etalage

Etalage

Relevante koppelingen
Geplaatst op 10.07.2007

Het aantal etalage-artikelen kan worden gezien als een maat voor de kwaliteit van een Wikipedia. Een uitspraak van Jimbo Wales: een doel is het hebben van minstens 1000 etalage-artikelen op elke Wikipedia.

Op deze pagina op meta worden de verschillende Wikipedia's met elkaar vergeleken. Hieruit komt voor dat de Nederlandstalige Wikipedia ietwat achterloopt bij aantal etalage-artikelen per artikel.

Hierbij moet wel bedacht worden dat de criteria om in de etalage te worden opgenomen niet op elkaar afgestemd zijn.

Bij de interwiki's in de linkerkantlijn is te zien dat een artikel een etalage-artikel is op een andere wikipedia doordat het gemarkeerd is met een sterretje ().

FireWiki project voorgesteld

FireWiki project voorgesteld

Relevante koppelingen
Geplaatst op 04.05.2007

Italiaanstalige Wikiversity geopend

Italiaanstalige Wikiversity geopend

Relevante koppelingen
Geplaatst op 19.05.2007

Met de opening van de Italiaanstalige Wikiversity is het aantal Wikiversity's op 5 gekomen. Er zijn nu wikiversity's in de volgende talen:

Er bestaat (nog) geen Nederlandstalige Wikiversity.

Wikiversity is een project voor het aanbieden van een platform voor gemeenschappelijk leren, onderwijzen, nadenken en onderzoeken. Het ontwikkelt en biedt vrije leergangen en cursussen aan. In tegenstelling tot Wikibooks, waar leerboeken worden aangeboden, is interactiviteit een belangrijk onderdeel van de cursussen.

Ik, londenp, heb moeite met de scheiding van Wikibooks en Wikiversity en begrijp de verschillen en overeenkomsten nog niet helemaal.

Nieuwe lokale chapters

Nieuwe lokale chapters

Relevante koppelingen
Geplaatst op 10.07.2007
  • Wikimedia Taiwan is de nieuwste zusterorganisatie van Wikimedia Nederland sinds 7 juli.
  • Andere locale chapters in oprichting zijn Wikimedia Canada en sinds kort bestaan er ook plannen voor de eerste Amerikaanse organisatie en tevens de eerste organisatie die naar staat is georganiseerd: Wikimedia Pensylvania.
  • Voor een overzicht van alle "lokale chapters" zie hier.

Nieuwe visie en missie

Nieuwe visie en missie

Relevante koppelingen
Geplaatst op 03.05.2007

De missie (Engels):

The mission of the Wikimedia Foundation is to empower and engage people around the world to collect and develop neutral educational content under a free content license or in the public domain, and to disseminate it effectively and globally.
In collaboration with a network of chapters, the Foundation provides the essential infrastructure and an organizational framework for the support and development of multilingual wiki projects and other endeavors which serve this mission. The Foundation will make and keep the educational content from its projects available on the Internet free of charge, in perpetuity.

De missie (vertaald):

De missie van de Wikimedia Foundation is om overal op de wereld mensen aan te spreken en in staat te stellen om onder een vrije licentie of in het publieke domein neutrale educatieve content te verzamelen en te ontwikkelen, en om deze doelmatig en wereldwijd te verspreiden.
In samenwerking met een netwerk van lokale zusterorganisaties, verschaft de Foundation de essentiële infrastructuur en het organisatorische kader voor de ondersteuning en ontwikkeling van meertalige wikiprojecten en andere initiatieven die deze missie dienen. De Foundation zal de educatieve content op het internet gratis beschikbaar stellen en houden, voor altijd.

De visie (engels):

Imagine a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge. That's our commitment.

De visie (vertaald):

Stel je een wereld voor waarin ieder mens vrij kan participeren in de totaliteit van alle kennis. Dat is de taak die wij onszelf stellen.

SUL Unified login

SUL Unified login

Relevante koppelingen
Geplaatst op 17.05.2007

SUL is een buzzword op de verschillende discussielijsten van de Foundation. SUL staat voor Single User Login, maar het wordt ook Single login, Single sign-on of Unified login genoemd.

SUL zou het voor elkaar moeten krijgen, dat je slechts een gebruikersnaam hoeft te hebben voor alle Foundation projecten. Nieuwe gebruikers hoeven zich ook maar een keer aan te melden voor alle projecten. Alle Foundation projecten betekent dus alle Wikipedia's, maar ook alle Wikibooks, alle Wikiquotes, etcetera.

Dit is een project dat al van voor december 2005 loopt en werd gepresenteerd op Wikimania 2006. In november 2006 werd het getest, invoering is nog onbekend, maar de verwachtingen zijn hoog.

Wat verandert er:

  • Je hoeft je maar een maal aan te melden voor alle projecten.

Wat verandert er niet:

  • Gebruikersrechten blijven lokaal. Dus moderators op het Nederlandse Wikipedia-project worden niet ineens moderator op andere projecten. Ook botrechten blijven dus lokaal.
  • Gebruikersvoorkeuren blijven lokaal. Dus voor elk project kan je andere voorkeuren instellen
  • Nieuwe berichten zal je alleen lokaal blijven zien.
  • Je moet je evengoed bij elk project aanmelden (maar je kan dus altijd dezelfde naam en password gebruiken).

Bij doorvoering van dit project zullen de accounts met dezelfde naam op de verschillende projecten samengevoegd worden met het account van het project waarmee de meeste edits zijn gedaan (hierbij helpt het indien men overal dezelfde e-mail account heeft). Sommige gebruikers zullen een andere unieke gebruikersnaam moeten kiezen, omdat ze conflicteren met accounts op andere projecten. Indien binnen een bepaalde tijd dit niet gebeurd is, zal de software zelf een uniek account kiezen.

Welke regel wordt gebruikt indien er gelijke namen zijn voor verschillende personen is mij (Londenp) onbekend, maar ik kan me voorstel dat het aantal totale edits op alle projecten als uitgangspunt wordt genomen.

Het project is sinds juli 2008 in uitvoering.

Klik hier om je eigen SUL-account aan te maken.

Verhuizen

Verhuizen

Relevante koppelingen
Geplaatst op 22.09.2007

De Wikimedia Foundation zal gaan verhuizen van Saint Petersburg Florida, naar San Francisco, Californië. Deze stad is gekozen uit een short-list van steden waarop ook stonden Londen, New York, Boston en Washington DC. De volgende redenen hebben tot deze keuze geleid:

  • aanwezigheid van organisaties met identiek gedachtegoed en aanwezigheid van potentiële partners
  • centrum van high-tech (volgens een commentaar op de discussielijst Foundation-l in tegenstelling tot de software MediaWiki)
  • betere bereikbaar met internationale reisverkeer

Wie is wie

Wie is wie

Relevante koppelingen
Geplaatst op 07.05.2007

Het bestuur van de Foundation bestaat uit de volgende personen:

  • Florence Nibart-Devouard, voorzitter (termijn tot juni 2008) Anthere
  • Jimmy Wales, emeritus voorzitter (termijn tot december 2007) Jimmy Wales
  • Michael Davis, penningmeester (termijn tot december 2007) Mdavis
  • Erik Möller, uitvoerend secretaris (termijn tot juni 2009) Eloquence
  • Kat Walsh (termijn tot juni 2009) - Mindspillage
  • Frieda Brioschi (termijn tot juni 2009) - Frieda
  • Jan-Bart de Vreede (termijn tot december 2007) - Jan-Bart

Het bureau van de Foundation bevindt zich in Saint Petersburg, Florida. Dit zijn betaalde werknemers en dat zijn momenteel:

  • Deze positie blijft voorlopig vacant - Executive director (ED) (dagelijkse leiding en management)
  • Mike Godwin - Artikel in de EN:WP - General Counsel en legal coordinator (voor juristische zaken en contracten)
  • Sue Gardner - Sgardner Consultant en speciale adviseur
  • Carolyn Doran - Chief operating officer (COO) ()
  • Barbara Brown - Office manager ()
  • Sandra Ordonez - Wikiblue - Communication Manager (perszaken, en inlichtingen)
  • Cary Bass - Bastique - Volunteer Coordinator (coördineert alle vrijwilligerszaken en groepen)
  • Vishal Patel - deeltijd Business Developer (het volgen en ontwikkelen van activiteiten die de Foundation geld opleveren)
  • Brion Vibber - Brion_VIBBER - Chief Technical Officer (CTO) (voor ontwikkeling van de MediaWiki-software en de release van updates)
  • Rob Halsell - Systems Administrator (houdt de servers aan het lopen en doet de set-up van nieuwe hardware)
  • Tim Starling - Tim Starling - MediaWiki software developer (werkt aan de verderontwikkeling van de MediaWiki-software)
  • Mark Bergsma - Mark Bergsma - Networking Coordinator (zorgt er o.a. voor dat de hardware in Amsterdam blijft lopen)
  • Delphine Ménard - Notafish - Chapters Coordinator (coordineert de activiteiten tussen de verschillende Wikimedia-verenigingen en de Foundation)

Wikimania 2007

Wikimania 2007

Relevante koppelingen
Geplaatst op 09.05.2007

Van 3 tot 5 augustus 2007 wordt de jaarlijkse conferentie van de Wikimedia Foundation gehouden in Taipei (2006 in Cambridge (USA), 2005 in Frankfurt). Aanmelden kan tot 30 juli.

Tijdens de Wikimania zijn er presentaties over studie van en onderzoek naar Wikimedia-projecten, de technische ontwikkelingen o.a. van MediaWiki-software, over de wikicultuur en over de wereld van Vrije Kennis. Uiteraard is het ook een goede gelegenheid voor het ontmoeten van anderen Wikianen, het uitwisselen van ideeën en van voorstellen. Goedkope accommodatie is geregeld; De KLM vliegt over Bangkok naar Taipei.

Wikimedia bestuursverkiezing

Wikimedia bestuursverkiezing

Relevante koppelingen
Geplaatst op 28.06.2007

Sinds vandaag (28 juni 2007) worden er verkiezingen gehouden voor 3 open plaatsen in het Wikimedia-bestuur. Aftredend en herkiesbaar zijn Oscar (Oscar van Dillen), Eloquence (Erik Möller) en Mindspillage (Kathleen Walsh).

De overige kandidaten zijn:

  • Ausir
  • Danny
  • DragonFire1024
  • Frieda
  • Kate
  • Kim Bruning
  • Kingboyk
  • Michael Snow
  • UninvitedCompany
  • WarX
  • Yann
  • ^demon

De verkiezingen zijn voorbij en het is nu wachten op de uitslag.

Tijdens de verkiezingen heeft een incident plaatsgevonden. Gebruiker:Gmaxwell, Chief Research Officer van de Wikimedia Foundation, heeft op persoonlijke titel een groot aantal E-Mails verstuurd aan gebruikers van de Engelse Wikipedia met de oproep te gaan stemmen. Aangezien dit eenzijdig was, en niet op alle Wikimedia-projecten is gebeurd, kan men ervanuit gaan dat dit de verkiezingen beïnvloed heeft met name door verhoogde ondersteuning van de op de EN:WP bekende kandidaten. Hieraan zijn tot nu toe nog geen consequenties verbonden. Londenp zeg't maar 10 jul 2007 12:32 (CEST)[reageren]

Dit is de uitslag van de verkiezingen. Helaas is Oscar niet herkozen, onder andere doordat er te weinig stemmen van de Nederlandse Wikipedia zijn gekomen (slechts 80)

  1. Eloquence (Erik Möller) 1671 votes
  2. Mindspillage (Kathleen Walsh) 1427 votes
  3. Frieda (Frieda Brioschi) 1254 votes
  4. Oscar (Oscar van Dillen) 1234 votes
  5. Michael Snow 1229 votes
  6. Danny (Danny Wool) 1217 votes
  7. Yann (Yann Forget) 1153 votes
  8. Kim Bruning 1124 votes
  9. UninvitedCompany (Steve Dunlop) 1047 votes
  10. Kate (River Tarnell) 889 votes
  11. Kingboyk (Stephen Kennedy) 864 votes
  12. Ausir (Paweł Dembowski) 693 votes
  13. ^demon (Michael "Chad" Horohoe) 672 votes
  14. WarX (Artur Jan Fijałkowski) 571 votes
  15. DragonFire1024 (Jason Safoutin) 495 votes

Wikimedia logo's

Wikimedia logo's

Relevante koppelingen
Geplaatst op 24.08.2007

Op Commons (Wikimedia Commons) zijn alle afbeeldingen genomineerd waarvan het auteursrecht ligt bij de Wikimedia Foundation, omdat Commons enkel vrije afbeeldingen mag bevatten volgens Foundation:Resolution:Licensing policy.

Wikip/media vrijwilligers moeten hun identiteit bekend maken

Wikip/media vrijwilligers moeten hun identiteit bekend maken

Relevante koppelingen
Geplaatst op 03.05.2007

De Foundation heeft besloten, dat alle Wikimedia medewerkers die toegang hebben tot niet-publieke informatie bij de Foundation bekend dienen te zijn. Dat wil zeggen, deze medewerkers dienen een bewijs van hun identiteit te overleggen. Dit betreffen medewerkers die toegang hebben tot het OTRS-systeem van de verschillende projecten, de mensen met oversight en checkuser rechten en alle stewards.

Dit moet gedaan worden binnen 60 dagen, na de publicatie op 1 mei.


Update: dit is niet omgezet. Londenp zeg't maar 10 jul 2007 12:33 (CEST)[reageren]


Andere en oudere pagina's:

Wie is wie

Wie is wie

Relevante koppelingen
Geplaatst op 07.05.2007

Het bestuur van de Foundation bestaat uit de volgende personen:

  • Florence Nibart-Devouard, voorzitter (termijn tot juni 2008) Anthere
  • Jimmy Wales, emeritus voorzitter (termijn tot december 2007) Jimmy Wales
  • Michael Davis, penningmeester (termijn tot december 2007) Mdavis
  • Erik Möller, uitvoerend secretaris (termijn tot juni 2009) Eloquence
  • Kat Walsh (termijn tot juni 2009) - Mindspillage
  • Frieda Brioschi (termijn tot juni 2009) - Frieda
  • Jan-Bart de Vreede (termijn tot december 2007) - Jan-Bart

Het bureau van de Foundation bevindt zich in Saint Petersburg, Florida. Dit zijn betaalde werknemers en dat zijn momenteel:

  • Deze positie blijft voorlopig vacant - Executive director (ED) (dagelijkse leiding en management)
  • Mike Godwin - Artikel in de EN:WP - General Counsel en legal coordinator (voor juristische zaken en contracten)
  • Sue Gardner - Sgardner Consultant en speciale adviseur
  • Carolyn Doran - Chief operating officer (COO) ()
  • Barbara Brown - Office manager ()
  • Sandra Ordonez - Wikiblue - Communication Manager (perszaken, en inlichtingen)
  • Cary Bass - Bastique - Volunteer Coordinator (coördineert alle vrijwilligerszaken en groepen)
  • Vishal Patel - deeltijd Business Developer (het volgen en ontwikkelen van activiteiten die de Foundation geld opleveren)
  • Brion Vibber - Brion_VIBBER - Chief Technical Officer (CTO) (voor ontwikkeling van de MediaWiki-software en de release van updates)
  • Rob Halsell - Systems Administrator (houdt de servers aan het lopen en doet de set-up van nieuwe hardware)
  • Tim Starling - Tim Starling - MediaWiki software developer (werkt aan de verderontwikkeling van de MediaWiki-software)
  • Mark Bergsma - Mark Bergsma - Networking Coordinator (zorgt er o.a. voor dat de hardware in Amsterdam blijft lopen)
  • Delphine Ménard - Notafish - Chapters Coordinator (coordineert de activiteiten tussen de verschillende Wikimedia-verenigingen en de Foundation)

Verkiezingen voor de Board

Verkiezingen voor de Board

Relevante koppelingen
Geplaatst op 09.05.2007

Op 1 juli lopen de bestuursperioden van Erik Möller (Eloquence), Kat Walsh (Mindspillage) en Oscar van Dillen (Oscar) in het bestuur van de Foundation af. Daarom dienen er verkiezingen te worden georganiseerd. De Foundation zoekt mensen die willen helpen in het verkiezingencomité (aanmeldingen begeleid met een korte samenvatting van jouw kwalificaties kunnen gestuurd worden naar volunteering at wikimedia punt org tot 13 mei).

Tevens zijn er kandidaten nodig, die in het bestuur willen plaatsnemen. Aanmeldingen hiervoor zullen later mogelijk zijn

Alfred P. Sloan Foundation

Alfred P. Sloan Foundation

Relevante koppelingen
Geplaatst op 25.03.2008


De Alfred P. Sloan Foundation heeft besloten de wikimedia foundation gedurende 3 jaar met 1 miljoen dollar per jaar te ondersteunen. Dat is bij lange na niet voldoende voor de operationele kosten voor de foundation, maar is wel een belangrijke donatie.