Wikipedia:Archief/Wikipedia:CRR/Wikipedia:Neutraal standpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 29 feb 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


{{Richtlijnmenu}}{{voorstel}}

Neutraal standpunt[bewerken | brontekst bewerken]

Elke encyclopedie streeft naar kwaliteit, correctheid en volledigheid zo ook de Wikipedia-encyclopedie. Het neutrale standpunt waaruit artikelen dienen geschreven te worden, is hiervan een belangrijk onderdeel. De neutraliteit van artikelen is echter ook een belangrijk pijnpunt dat vaak tot conflicten leidt.

Verschillende invalshoeken[bewerken | brontekst bewerken]

In een ideale situatie, zou een neutraal standpunt betekenen dat alle relevante invalshoeken niet alleen belicht worden, maar ook naar verhouding de gepaste aandacht krijgen.

Geen meningen maar feiten[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de formulering dient zo neutraal mogelijk te worden gehouden en meningen te vervangen door feiten. “Ajax is de beste” is een mening. Een overzicht van de behaalde titels en belangrijke wedstrijden zijn feiten.

Geen insinuaties[bewerken | brontekst bewerken]

Tekst en stijl kunnen onterecht insinueren dat de ene invalshoek correcter is dan de andere. Ook met de titel kan dit het geval zijn cfr. Fryslân versus Friesland. Dit probleem stelt zich soms onbewust en wordt vaak pas door een andere gebruiker voor het eerst opgemerkt.

Aandacht voor gevoelige onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Bepaalde onderwerpen lopen een hoger risico niet neutraal te worden behandeld dan andere. Klassieke voorbeelden zijn recente politieke geschiedenis en religie. Anderzijds loopt men ook bij alledaagse onderwerpen het risico het onderwerp onbewust vanuit een typisch Nederlands of Vlaams perspectief te belichten.

Onenigheid over de neutraliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer twijfel bestaat over de neutraliteit of objectiviteit van een artikel, kan men dit aangeven via het sjabloon {{npov}}. (NPOV is een Engelse afkorting voor Neutral Point Of View die neutraal gezichtspunt betekent.) Op de overlegpagina kan men dan in detail uitleggen wat het feitelijke probleem is.

Toedracht van het NPOV-sjabloon[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het sjabloon nodigt gebruikers die het artikel lezen uit ook de overlegpagina te bezoeken en het artikel zo mogelijk neutraler te helpen formuleren.
  • Artikelen die dit sjabloon bevatten zijn makkelijker op te sporen via Categorie:Wikipedia:Npov
  • Dit sjabloon heeft verder geen formele gevolgen. Daardoor moet het ook geen 14 dagen blijven staan.