Wikipedia:GLAM/KOERS museum Roeselare/Vlaamse kermiskoersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

2023-01-28 2023-02-15 2023-03-11 2023-04-14 2023-05-26

KOERS museum in Roeselare

In 2023 organiseert KOERS, het wielermuseum te Roeselare, een aantal schrijfsessies in samenwerking met Wikimedia België. Deze sessies staan in het teken van de kermiskoersen in Vlaanderen. Op die manier en in samenwerking met vrijwilligers en wedstrijdorganisatoren wil het museum het kermiskoerscircuit en haar erfgoed in de kijker plaatsen.

Het aantal kermiskoersen in Vlaanderen is de voorbije 25 jaar sterk afgenomen. Van de ca. 100 wedstrijden aan het begin van de jaren 1990, blijven er vandaag slechts enkele tientallen over. De kermiskoersen zijn nochtans een, zo niet hét, symbool van de Vlaamse wielercultuur. Daarom worden deze wedstrijden en hun helden binnen de werking van KOERS een belangrijk thema in 2023. Door in te zetten op de diverse wikiplatformen wil het museum van de wielersport de zichtbaarheid van de kermiskoersen en het bijhorend erfgoed, in al haar facetten (materieel en immaterieel), verhogen.

De bedoeling is om voor een selectie van bestaande en reeds verdwenen kermiskoersen, en de wielrenners die deze kermiskoersen betwistten, Wikipedia-artikelen aan te maken en uit te werken. Hiervoor brengt KOERS, in samenwerking met de organisatoren van deze wedstrijden, het nodige bronnen- en beeldmateriaal samen. Het opstellen en schrijven van artikelen gebeurt vervolgens in schrijfsessies. Iedereen met een brede interesse in het onderwerp is welkom. Ervaring met het gebruik van Wikipedia is niet noodzakelijk, aangezien er voor deskundige begeleiding van ervaren Wikipedianen wordt gezorgd.

Deelnemen is volledig gratis, maar gelieve vooraf in te schrijven (beide acties zijn vereist) via:

  1. het registratieproces op onze website
  2. op de blauwe knop hierboven klikken (schrijfsessie naar keuze).

Je zal tijdens dit inschrijfproces gevraagd worden om een Wikipedia-account aan te maken. Vergeet niet om je e-mail adres te bevestigen (dit laat je later toe om een nieuw paswoord aan te vragen).

Interessante links[bewerken | brontekst bewerken]

Hier kan je kiezen over welk onderwerp je wil schrijven: